ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στο Λονδίνο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Α.Ρ

Βρετανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται σήμερα στο Λονδίνο, σε μία επίσκεψη έκπληξη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη Βρετανία σήμερα Tετάρτη (8/2) για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί τα ουκρανικά στρατεύματα που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στη Βρετανία και θα μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί απόδειξη για το κουράγιο, την αποφασιστικότητα και τον αγώνα της χώρας του και απόδειξη για την άθραυστη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», ανέφερε ο Σούνακ σε ανακοίνωση.

Και συνέχισε: «Από το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ζωτικής σημασίας εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους, να προστατεύσουν την κυριαρχία τους και να πολεμήσουν για την επικράτειά τους. Είμαι περήφανος που σήμερα θα επεκτείνουμε αυτή την εκπαίδευση από στρατιώτες σε πεζοναύτες και πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει έναν στρατό ικανό να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο μέλλον».

Είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ και μόλις η δεύτερη εκτός Ουκρανίας, μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ταξίδι πραγματοποιείται καθώς ο Ζελένσκι αναζητά απεγνωσμένα στρατιωτική βοήθεια από δυτικούς συμμάχους καθώς ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια εαρινή επίθεση.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια διττή προσέγγιση για τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτό θα ξεκινήσει με μια άμεση αύξηση στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας πιθανής εαρινής ρωσικής επίθεσης και θα ενισχυθεί με μακροπρόθεσμη υποστήριξη.