ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Συρία: Σπαρακτικό μήνυμα στα ερείπια - «Είμαστε νεκροί, ευχαριστούμε που μας απογοητεύσατε»

Σεισμός Συρία: Σπαρακτικό μήνυμα στα ερείπια - «Είμαστε νεκροί, ευχαριστούμε που μας απογοητεύσατε»
Το μήνυμα των κατοίκων της Συρίας.
twitter

Απελπισμένοι επιζώντες στη βόρεια Συρία που επλήγη από το σεισμό έγραψαν ένα σπαραχτικό μήνυμα στα ερείπια καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή περίμενε βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ

Μια χώρα που έχει διαλυθεί έπειτα από 10 χρόνια εμφυλίου πολέμου, δέχτηκε με τους διαδοχικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, ένα νέο ισχυρό χτύπημα.

Οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, οι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, οι γεμάτες ερείπια πόλεις, δεν είναι η νέα πραγματικότητα μόνο στην Τουρκία. Παρόμοια εικόνα επικρατεί και σε μεγάλο μέρος της Συρίας, εκεί όπου ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, κάτοικοι της βόρειας Συρίας που δοκιμάζεται από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail κάτοικοι της περιοχής που ζουν το δικό τους δράμα έγραψαν «Είμαστε νεκροί. Σας ευχαριστούμε που μας απογοήτευσατε» αφού ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ξεπέρασε τους 3.500.

Να σημειωθεί ότι η παροχή βοήθειας στη Συρία είναι πολύ περίπλοκη από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 που άφησε τη χώρα χωρισμένη σε περίπου τρία μέρη: τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ένα τμήμα που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και έναν θύλακα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στα βορειοδυτικά, όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων της έχουν εκτοπιστεί από αλλού και μια ανθρωπιστική κρίση ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν από τον σεισμό.

Οι οδοί βοήθειας που υπήρχαν στη χώρα έκλεισαν σταδιακά με τα χρόνια. Επί του παρόντος, έχει απομείνει μόνο ένα τέτοιο πέρασμα σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, το Bab al-Hawa. Παραμένει ανοιχτό μόνο λόγω εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η βοήθεια πρέπει επίσης να εγκριθεί από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς ρέει στον θύλακα των ανταρτών μόνο μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ-Χάουα (Bab al-Hawa) στα τουρκικά σύνορα.

Η εντολή ανανεώθηκε ξανά τον Ιανουάριο για άλλους έξι μήνες, παρά τους φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο. Όμως, η ζημιά που προκλήθηκε στη διάβαση κατά τη διάρκεια του σεισμού σημαίνει ότι έχει κλείσει για αρκετές ημέρες.

Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται η διάβαση, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη από υλικοτεχνική άποψη η παροχή βοήθειας. Λόγω της πολιτικής κατάστασης, οι πομπές βοήθειας δεν μπορούν να περάσουν και να φτάσουν στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες χωρίς ειδική άδεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε βοήθεια να έρχεται μαζικά στην Τουρκία και όχι στη Συρία. Η πολιτική στέκεται εμπόδιο.

Σχετικές ειδήσεις