ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Ένας χρόνος στο τιμόνι του Twitter - Οι 9 υποσχέσεις που δεν κράτησε

Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ
ΑΡ

Λάθη, αστοχίες και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν στον ένα χρόνο που ο Έλον Μασκ βρίσκεται στο τιμόνι του Twitter

Στις 5 Απριλίου του 2022 αποκαλύφθηκε ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter. Εβδομάδες μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο Μασκ είπε ότι εξαγοράζει τον κολοσσό έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τότε, ο Μασκ έχει κάνει μια σειρά από αιφνίδιες αλλαγές και έχει δώσει πολλές υποσχέσεις σχετικά με το Twitter. Μερικές από αυτές τις υποσχέσεις αφορούσαν σε νέα χαρακτηριστικά που υποτίθεται ότι θα αποκτούσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Άλλες είχαν να κάνουν με τον τρόπο που θα διοικούσε ο ίδιος και άλλες με τους υπαλλήλους του.

Υπό την ασταθή ιδιοκτησία του Μασκ, o ιστότοπος είδε τα οικονομικά του να αλλάζουν άρδην. Οι διαφημιστές έχουν εγκαταλείψει μαζικά το Twitter, ο ιστότοπος έχει υποστεί σημαντικές διακοπές λειτουργίας, η ρητορική μίσους έχει αναπτυχθεί και χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

Κατά την προσφιλή του τακτική ο Μάσκ έχει αναλάβει τόσες πολλές δεσμεύσεις που είναι δύσκολο να πραγματοποιήσει. Και αυτό λειτούργησε υπέρ του, δεδομένου ότι απέτυχε να εκπληρώσει το βουνό των υποσχέσεων που έχει δώσει. Ακολουθεί λίστα με τους σημαντικούς όρκους που έδωσε και δεν κατάφερε να κρατήσει:

Αποφάσεις με δημοσκόπηση: Αφού ο Μασκ προκάλεσε αντιδράσεις για την απαγόρευση συνδέσμων σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ορκίστηκε: «Στο μέλλον, θα υπάρξει ψηφοφορία για σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Συγγνώμη. Δεν θα ξανασυμβεί» Έκτοτε, εφάρμοσε σειρά από αλλαγές, χωρίς να ζητά σχόλια από τους χρήστες.

Παραίτηση: Ο Μασκ ρώτησε τους χρήστες τον Δεκέμβριο εάν πρέπει να παραιτηθεί από επικεφαλής του Twitter, δεσμευόμενος να «τηρήσει τα αποτελέσματα» της δημοσκόπησης. Οι χρήστες ψήφισαν την «έξωσή» του αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως κάποιος άλλος μπορεί να διευθύνει επαρκώς την εταιρεία.

Μέγιστη ελευθερία λόγου: Ο Μασκ είπε επανειλημμένα ότι το Twitter είναι ένας οίκος για την ελευθερία του λόγου, σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο, λογόκρινε αναρτήσεις. Απαγόρευσε τις αναρτήσεις σε αρκετούς εξέχοντες δημοσιογράφους στο τέλος του περασμένου έτους (αργότερα αποκατέστησε τους λογαριασμούς τους, αλλά τους ανάγκασε να διαγράψουν tweets που δεν του άρεσαν) και αφαίρεσε περιεχόμενο από το BBC αφού το ζήτησε η κυβέρνηση της Ινδίας. Ο Μασκ κράτησε επίσης την απαγόρευση του Άλεξ Τζόουνς και εξόρισε τον Kάνιε Γουεστ από την πλατφόρμα για παραβιάσεις κανόνων, κάτι που δε συνάδει με το πνεύμα της μέγιστης ελευθερίας του λόγου που υποσχόταν.

«Ψηφιακή πλατεία» της πόλης: Όταν ο Μασκ αγόρασε το Twitter, δήλωσε οτι θα το μετέτρεπε σε ένα είδος «ψηφιακής πλατείας της πόλης όπου θα συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας». Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι χρήστες που δεν πληρώνουν δεν θα μπορούν καν να ψηφίσουν στον ιστότοπο και θα ελαχιστοποιηθεί η φωνή τους. Ο Μασκ είπε επίσης ότι θα προωθεί μόνο τα tweets των χρηστών που τον πληρώνουν.

Επαλήθευση: Ο Μασκ είπε ότι ως ιδιοκτήτης του Twitter θα εργαστεί για τον «έλεγχο της ταυτότητας όλων των ανθρώπων» στον ιστότοπο. Αλλά ο ίδιος κινήθηκε για να κάνει το αντίθετο, αφαιρώντας αξιόλογες δημόσιες προσωπικότητες που αρνούνται να πληρώσουν το σήμα επαλήθευσης, ενώ ταυτόχρονα... επαληθεύει τους χρήστες που υποδύονται άλλους.

Αλγόριθμος ανοιχτού κώδικα: Ο Μασκ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα ανοίξει τον αλγόριθμο του Twitter. Το έκανε όταν ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας. Και στις 21 Φεβρουαρίου, είπε ότι θα το κάνει «την επόμενη εβδομάδα». Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί και κάθε παράταση, παίρνει νέα παράταση.

Συμβούλιο Συντονισμού: Όταν ο Μασκ ανέλαβε ως ιδιοκτήτης του Twitter, είπε ότι θα διόριζε ένα συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου που θα «συνεδριάζει» για όλες αυτές τις αποφάσεις. Το συμβούλιο δεν διορίστηκε ποτέ και ο Μασκ αργότερα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σώμα.

Δυνατότητα Shadow ban: Ο Mασκ υποσχέθηκε τον Δεκέμβριο ότι θα κυκλοφορήσει μια λειτουργία που θα δείχνει στους χρήστες εάν έχουν «υποστεί shadow ban». Πέρασαν μήνες χωρίς να υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Το shadowbanning είναι το μπλοκάρισμα του περιεχομένου ενός χρήστη στα social media sites, χωρίς ο χρήστης όμως να γνωρίζει πως μπλοκάρεται, εξ'ού και η ονομασία. Τα posts του δηλαδή, δεν εμφανίζονται στο feed κανενός , εκτός κι αν ήδη τον ακολουθούν

Απολύσεις: Ο Μασκ καυχιόταν ότι πρόσφερε σε απολυμένους υπαλλήλους τρεις μήνες αποζημίωση απόλυσης, η οποία, όπως είπε, ήταν μεγαλύτερη από ό,τι απαιτούνταν νομικά από την εταιρεία. Μήνες μετά την αποχώρησή τους, σε πολλούς υπαλλήλους προσφέρθηκε μόνο ένας μήνας αμοιβής με αντάλλαγμα να συμφωνήσουν με διάφορους όρους και προϋποθέσεις.