ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Mασσαλία: Μάχη με το χρόνο και τις φλόγες για εντοπισμό επιζώντων

Kτήριο κατέρρευσε στο κέντρο της Μασσαλίας
Kτήριο κατέρρευσε στο κέντρο της Μασσαλίας

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σβήνουν τις φωτιές μετά από έκρηξη που ιισοπέδωσε πολυκατοικία στη Μασσαλία της Γαλλίας. Οι διασώστες ελπίζουν να φτάσουν τα θύματα κάτω από τα ερείπια, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν για πιθανούς θανάτους.

Μια τετραώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο κέντρο της Μασσαλίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, όμως η πυρκαγιά εμπόδισε τους διασώστες να αναζητήσουν άλλα πιθανά θύματα.

Οι διασώστες αντιμετώπισαν δίλημμα στο χειρισμό της κατάστασης το πρωί της Κυριακής, μετά από μια δυνατή έκρηξη που συγκλόνισε την κεντρική συνοικία La Plaine της Μασσαλίας. Δεκάδες πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν τις φωτιές κάτω από τα συντρίμμια σε μια επίπονη επιχείρηση που είχε στόχο να μην βλάψει τους ανθρώπους που παραμένουν πιθανότατα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

«Η ζωή των πυροσβεστών σε κίνδυνο»

Ο διοικητής της πυροσβεστικής της Μασσαλίας, Λιονέλ Ματιέ είπε ότι η έντονη ζέστη κατέστησε αδύνατη την αποστολή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά διατηρώντας τις ζωές των ανθρώπων που είναι πιθανόν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια», είπε ο Ματιέ.

Η έκρηξη, λίγο πριν τη 1 π.μ. τοπική ώρα, συγκλόνισε την περιοχή, η οποία είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας. Ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, είπε ότι δύο γειτονικά κτήρια είχαν επίσης εν μέρει καταρρεύσει, ενώ ένα τρίτο κινδυνεύει επίσης να πέσει.

«Οι πυροσβέστες μετρούν λεπτό προς λεπτό τον καλύτερο τρόπο για να σβήσουν τη φωτιά», είπε ο Πάγιαν σε τηλεοπτική ενημέρωση. «Η ζωή των πυροσβεστών βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο», είπε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε οτι θα έχουμε θύματα», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο Πάγιαν είπε ότι η έκρηξη ήταν η πιθανή αιτία της κατάρρευσης, αλλά ότι θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα. Εκτιμάται ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από διαρροή αερίου. «Εκφράζω όλη τη συγκίνηση και την υποστήριξη της Μασσαλίας μπροστά σε αυτήν την τραγωδία», έγραψε ο Πάγιαν στο Twitter.

«H σκέψη μου στους πληγέντες και τους αγαπημένους τους» έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter. «Συγκίνηση για τη Μασσαλία, όπου κατέρρευσε ένα κτήριο στην οδό Tivoli χθες βράδυ», σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος. «Σκέφτομαι τους ανθρώπους που επλήγησαν και τους αγαπημένους τους», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «η έρευνα συνεχίζεται με σημαντικούς πόρους που διατίθενται».

«Παρακολουθώ με προσοχή και συγκίνηση την κατάσταση στη Μασσαλία όπου ένα κτήριο κατέρρευσε χθες το βράδυ», έγραψε στο Twitter και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν. Η εισαγγελία της Μασσαλίας άνοιξε «έρευνα για ακούσιους τραυματισμούς», ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου.

Η κατάρρευση προκάλεσε νέες ανησυχίες για τα οικιστικά πρότυπα στην πόλη-λιμάνι. Μια μεγάλη δομική κατάρρευση σημειώθηκε επίσης στη Μασσαλία τον Νοέμβριο του 2018, όταν οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από κατάρρευση δύο ερειπωμένων κτιρίων στην εργατική συνοικία Noailles.

Οι αξιωματούχοι φάνηκαν να αναφέρουν διαρθρωτικά ζητήματα ως την αιτία της τελευταίας κατάρρευσης. «Δεν υπήρχε κωδικός κινδύνου για αυτό το κτήριο και δεν βρίσκεται σε γειτονιά που έχει αναγνωριστεί ότι έχει χαμηλά πρότυπα δόμησης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο περιφερειακός νομάρχης Κριστόφ Μιρμάντ.