ΚΟΣΜΟΣ

Nικολά Σαρκοζί: Έχασε την έφεση κατά της καταδίκης του για διαφθορά και θα κυκλοφορεί με βραχιολάκι

O Νικολά Σαρκοζί
O Νικολά Σαρκοζί
Α.Ρ

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχασε την έφεση κατά της καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για διαφθορά.

Με τη μορφή ηλεκτρονικού βραχιολιού θα τακτοποιηθεί η ποινή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Nικολά Σαρκοζί. Το Εφετείο του επέβαλε επίσης τριετή απαγόρευση πολιτικών δικαιωμάτων, γεγονός που τον καθιστά μη εκλέξιμο.

Δύο χρόνια μετά από μια πρωτοφανή καταδίκη σε πρώτο βαθμό, το Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε, την Τετάρτη 17 Μαΐου, σε τρία χρόνια φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένου ενός έτους, τον πρώην ισχυρό άνδρα της Γαλλίας, στο πλαίσιο της υπόθεσης των λεγόμενων «υποκλοπών», που συνδέεται με τη χρηματοδότηση της επιτυχημένης εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε το 2021 επειδή προσπάθησε να επηρεάσει έναν δικαστή εξασφαλίζοντάς του μια θέση κύρους, σε αντάλλαγμα πληροφορίες για μια ξεχωριστή υπόθεση. Το εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι θα μπορεί να φοράει βραχιολάκι αντί να πάει φυλακή.

Στις ίδιες ποινές καταδικάστηκαν ο ιστορικός δικηγόρος του Tιερί Ερζόγκ και ο ανώτερος πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Το Εφετείο επέβαλε επίσης τριετή απαγόρευση πολιτικών δικαιωμάτων στον κ. Σαρκοζί, γεγονός που τον καθιστά μη επιλέξιμο, καθώς και τριετή απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος στον Ερτζόγκ.

Την 1η Μαρτίου 2021, ο κ. Σαρκοζί καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων ένα έτος, για διαφθορά και άσκηση επιρροής. Αυτή η άνευ προηγουμένου κύρωση είχε προκαλέσει την οργή των υποστηρικτών του, που κατηγόρησαν την Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF), οτι «κάνει πολιτική».

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να διακηρύσσει την αθωότητά του, άσκησε αμέσως έφεση: την πρώτη ημέρα αυτής της νέας δίκης, στις 5 Δεκεμβρίου 2022, ισχυρίστηκε ότι ήρθε «για να υπερασπιστεί την καταπατημένη τιμή του», διασφαλίζοντας ότι «δεν είχε ποτέ διαφθείρει κανέναν».

Στο τέλος της διαδικασίας, αντίθετα με την πρωτόδικη απόφαση, η εισαγγελία δεν είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης σε βάρος του. Μιλώντας για υπόθεση «πρωτοφανούς βαρύτητας κατά τη διάρκεια της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας», η γενική εισαγγελία ζήτησε τριετή φυλάκιση με πλήρη αναστολή για τους τρεις κατηγορούμενους.

Η απόφαση αυτή είδε το φως καθώς ο πρώην ισχυρός άνδρας της γαλλικής δεξιάς θα δικαστεί εκ νέου σε έφεση το φθινόπωρο στην υπόθεση Bygmalion, και απειλείται με μια τρίτη ηχηρή δίκη: οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν την Πέμπτη την παραπομπή του για υποψίες χρηματοδότησης της προεδρικής του εκστρατείας το 2007 από τη Λιβύη.