ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Γαλλία: Το προφίλ του δράστη εξετάζουν οι Αρχές - Η διαδρομή του μέχρι τo Ανεσί

Μακελειό στη Γαλλία: Το προφίλ του δράστη εξετάζουν οι Αρχές - Η διαδρομή του μέχρι τo Ανεσί
Twitter

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin, είπε για τον Σύρο πρόσφυγα ότι «για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί είχε επίσης ζητήσει άσυλο στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία».

Τους λόγους της μανιακής επίθεσης του Σύρου πρόσφυγα σε νήπια προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι Αρχές της Γαλλίας. Το νεότερο θύμα του ήταν μόλις 22 μηνών. Παράλληλα, οι ερευνητές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του και να βρουν τη διαδρομή που ακολούθησε.

Ο δράστης, ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας μια λεπίδα μήκους περίπου 10 εκατοστών, ακουγόταν να φωνάζει «στο όνομα του Ιησού Χριστού» σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας περαστικός.

«Δεν υπάρχει προφανές τρομοκρατικό κίνητρο», είπε η τοπική εισαγγελέας Line Bonnet-Mathis σε δημοσιογράφους. Είπε, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση και ότι ο ύποπτος, που ονομάζεται Abdalmasih H, δεν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είπε ότι ο ύποπτος «δεν ήταν γνωστός σε καμία υπηρεσία πληροφοριών» και δεν βρέθηκε «οποιοδήποτε ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτήν την απεχθή, απερίγραπτη πράξη», είπε.

«Δεν μπορούσε να αποκτήσει σουηδική υπηκοότητα»

Σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του, ο Σύρος έφυγε από τη Σουηδία επειδή «δεν είχε καταφέρει να πάρει σουηδική υπηκοότητα». Η Σουηδική Αρχή Μετανάστευσης είπε ότι ο νεαρός άνδρας ζήτησε και έλαβε άδεια παραμονής το 2013, αλλά απέτυχε επανειλημμένα να λάβει την υπηκοότητα από το 2017.

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στην Τουρκία. «Ερωτευτήκαμε και ήρθαμε εδώ [στη Σουηδία]. Μετά από δύο χρόνια παντρευτήκαμε [...] Χωρίσαμε γιατί δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε. Η γυναίκα επιβεβαίωσε επίσης ότι ο δράστης έφυγε για τη Γαλλία πριν από επτά μήνες.

Μάλιστα, ανέφερε ότι σε συνομιλία τους της είχε πει ότι ζούσε «σε εκκλησία» στη Γαλλία. «Μου τηλεφώνησε πριν από τέσσερις μήνες [...] Δεν ξέρω πολλά περισσότερα, είχε κυρίως επαφή με την οικογένειά του που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η μητέρα του δράστη, η οποία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 10 χρόνια, είπε ότι ήταν «σε κατάσταση σοκ». Ανέφερε ότι η πρώην νύφη της είχε πει πως ο γιος της είχε κατάθλιψη. «Έκανε αίτηση για την υπηκοότητα αλλά απορρίφθηκε. Αυτό μάλλον τον τρέλανε», σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 ότι «για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί είχε επίσης ζητήσει άσυλο στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία». Η αίτησή του στη Γαλλία απορρίφθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η απόρριψη αυτής της αίτησης και το μακελειό ήταν μια «ανησυχητική σύμπτωση».

Μάρτυρες περιέγραψαν τον δράστη να τρέχει γύρω από το πάρκο στις όχθες της λίμνης Annecy και να επιτίθεται σε όποιον έβρισκε μπροστά του.

«Ήθελε να επιτεθεί σε όλους. Απομακρύνθηκα και έπεσε πάνω σε έναν ηλικιωμένο άνδρα και μια γυναίκα και μαχαίρωσε τον ηλικιωμένο», είπε ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Anthony Le Tallec, ο οποίος έτρεχε στο πάρκο, στην τοπική εφημερίδα Dauphine Libere.

Άλλη μία τραυματική επίθεση στη Γαλλία

Τα τέσσερα θύματα είναι ηλικίας μεταξύ 22 και 36 μηνών, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι «η Γερμανία είναι συγκλονισμένη από αυτή την απεχθή και απεχθή επίθεση στο Ανεσί».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το μακελειό «επίθεση απόλυτης δειλίας», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε ότι «η σκέψη μας είναι με εκείνους που επηρεάστηκαν από αυτή την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού από τη Βρετανία».

Η Γαλλία έχει βιώσει μια σειρά από τραυματικές επιθέσεις την τελευταία περίπου δεκαετία, οι περισσότερες από αυτές από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Το 2012, ένας Γαλλοαλγερινός ισλαμιστής εξτρεμιστής ονόματι Mohamed Merah σκότωσε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και έναν ραβίνο, σε ένα εβραϊκό σχολείο στη νότια πόλη της Τουλούζης.

Το 2020, ο αποκεφαλισμός ενός δασκάλου κοντά στο σχολείο που δίδασκε από έναν ριζοσπαστικοποιημένο Τσετσένο πρόσφυγα προκάλεσε σοκ και θλίψη, καθώς και μια εθνική συζήτηση σχετικά με την επιρροή του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής στο επίκεντρο

Η επίθεση αυτή προκάλεσε νέο έλεγχο της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της Γαλλίας, με τους δεξιούς πολιτικούς να εκμεταλλεύονται την ταυτότητα του δράστη ως πρόσφυγα.

«Η έρευνα θα καθορίσει τι συνέβη, αλλά φαίνεται ότι ο ένοχος έχει το ίδιο προφίλ που βλέπετε συχνά σε αυτές τις επιθέσεις», είπε ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Έρικ Σιότι, στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν είπε πρόσφατα ότι η Γαλλία διέρχεται μια διαδικασία «αποπολιτισμού». Τα σχόλια ήταν παρόμοια με εκείνα του 2020 του Darmanin, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία «γίνεται άγρια».

Ο Darmanin εκπονεί επίσης έναν νέο νόμο για τη μετανάστευση στη Γαλλία, ο οποίος ελπίζει ότι θα περιλαμβάνει σκληρότερα μέτρα για την απέλαση ξένων υπηκόων, ενώ παράλληλα θα προσφέρει περισσότερους νόμιμους τρόπους έκδοσης βίζας σε ανειδίκευτους εργάτες.

Σχετικές ειδήσεις