ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Σε τι οφείλονται οι «ήχοι» που κατέγραψαν τα ραντάρ - Η εξήγηση των ειδικών

Υποβρύχιο Titan: Σε τι οφείλονται οι «ήχοι» που κατέγραψαν τα ραντάρ - Η εξήγηση των ειδικών

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan παρά την τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί στον Ατλαντικό ωκεανό

Ένα μικρό παράθυρο ελπίδας «άνοιξε» για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan με πέντε επιβάτες, το οποίο εξαφανίστηκε κατά την κατάδυσή του στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού.

Πρόκειται για «θορύβους» που εντόπισαν κάτω από το νερό καναδικά αεροπλάνα και για αυτό το λόγο μεταβαίνει στην περιοχή έρευνας ένα καναδικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο υπερβαρικής επανασυμπίεσης έξι ατόμων και ομάδα εξιδεικευμένη στη καταδυτική ιατρική.

Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί σε τι οφείλονται οι συγκεκριμένοι ήχοι που καταγράφηκαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, εμπειρογνώμονες βαθέων υδάτων λένε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι θόρυβοι και την πηγή τους.

Τα σήματα ήχου που έπιασαν τα ραντάρ και τα σόναρ των καναδικών αεροπλάνων θα μπορούσαν να προέρχονται από κοφτά, δυνατά χτυπήματα ενός μεταλλικού αντικειμένου πάνω στα τοιχώματα του 12,7 εκατοστών του βυθισμένου υποβρυχίου.

Θεωρείται πιθανό τα χτυπήματα αυτά να μπορούν να παράγουν αυτούς τους υψηλής συχνότητας ήχους.

Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διαπιστωθεί η συχνότητά τους αλλά και οπωσδήποτε να αποκλειστούν οι ήχοι της θάλασσας, προκειμένου να θεωρηθούν ενδείξεις ζωής και να αναπτερωθούν οι ελπίδες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ένα καναδικό αεροπλάνο P-8, που συμμετέχει στις έρευνες, «άκουγε θορύβους από χτύπους μέσα στον τομέα αυτό κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα επιπλέον σύστημα ηχοεντοπισμού σόναρ και οι χτύποι ακούγονταν ακόμα».

Εκτός απ' αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «ελήφθησαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ποιος μπορεί να «κρύβεται» πίσω από του θορύβους

Ειδικοί εκτιμούν ότι σύμφωνα πίσω από τους θορύβους βρίσκεται ο έμπειρος πρώην δύτης και απόστρατος αξιωματικός του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών.

Θεωρείται ένας απο τους κορυφαίους ειδήμονες ναυαγίου στον κόσμο, ενώ συμμετείχε μεταξύ άλλων ακόμη και σε αποστολές για τη χαμένη Ατλαντίδα.

Υπολογίζεται ότι έχει καταδυθεί πάνω από 37 φορές στο ναυάγιο του Τιτανικού και είναι ο πιο ψύχραιμος από όλους τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο. Επίσης εικάζεται ότι θόρυβοι μπορεί να είναι μεταλλικές κούπες που χτυπά πάνω στο μεταλλικό υποβρύχιο.

Οι ελπίδες «βουλιάζουν» στον Ατλαντικό - «Σαν να ψάχνεις νόμισμα σε γήπεδο ποδοσφαίρου...»

Η είδηση ότι έχουν εντοπιστεί ήχοι στην περιοχή όπου χάθηκε το βαθυσκάφος «Τιτάνας» είναι καλή, αλλά «οι περιστάσεις είναι εναντίον» των επιβαινόντων και η διάσωση θα πρέπει να γίνει «γρήγορα», προειδοποιούν οι ειδήμονες που έχουν γνώση των αντίξοοων συνθηκών.

Οι ομάδες έρευνας εντόπισαν υποβρύχιους ήχους επιβεβαίωσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, η κλεψύδρα ωστόσο αδειάζει, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, απομένουν περί τις 24 ώρες παροχής οξυγόνου στο σκάφος. Καναδικό αεροσκάφος εντόπισε ήχους, είπε η Ακτοφυλακή, ωστόσο οι ρομποτικές επιχειρήσεις υποθαλάσσιων ερευνών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δεν έχουν δώσει ακόμα χειροπιαστό σημάδι του «Τιτάνα».

Μιλώντας στο Sky News, ο ειδικός στις θαλάσσιες επιχειρήσεις και συγγραφέας Mike Welham είπε ότι η ανίχνευση υποβρύχιων θορύβων είναι «πραγματικά καλά νέα». Ωστόσο, επεσήμανε ότι η προμήθεια του εξειδικευμένου εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού για μια αποτελεσματική διάσωση στα βάθη που μπορεί να φτάσει ο Τιτάνας «χρειάζεται χρόνο».

«Ο χρόνος είναι κρίσιμος και αν ελπίζουμε ότι αυτοί οι τύποι είναι ακόμα ζωντανοί εκεί κάτω τώρα, που υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι έτσι, πρέπει να τους βρουν», είπε. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι «σα να βάζει κάποιος ένα νόμισμα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να προσπαθεί να το βρει. Ο βυθός είναι τεράστιος. Το βάθος του νερού είναι τεράστιο», πρόσθεσε.

Είπε ότι όσοι επιβαίνουν στον Τιτάνα βρίσκονται τώρα στο επίπεδο της θάλασσας όπου θα «συνθλίβονταν» από την πίεση του νερού - που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να τους σωθούν θα ήταν να φέρει το σκάφος στην επιφάνεια.

«Οι συνθήκες είναι αντίθετες», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι αναφορές ότι ακούγονται χτυπήματα σε διαστήματα 30 λεπτών υποδηλώνουν ότι κάποιος «ανέλαβε» το υποβρύχιο και «στέλνει τις βρύσες».

Οι υποβρύχιοι θόρυβοι που ακούστηκαν στην περιοχή εξαφάνισης, σύμφωνα με την Αμερικανική ακτοφυλακή γέννησαν ελπίδες για τον εντοπισμό των 5 επιβατών του υποβρυχίου «Τitan» που αγνοούνται στον Ατλαντικό Ωκεανό από την Κυριακή (18/6).