ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν το πλάνο εξέγερσης του αρχηγού της Wagner

O Γεβγκένι Πριγκόζιν
O Γεβγκένι Πριγκόζιν
Α.Ρ

Οι ΗΠΑ γνώριζαν τα σχέδια εξέγερσης του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα Ενημέρωσης

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ εντόπισαν σημάδια πριν από μέρες ότι ο αρχηγός των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να ξεσηκωθεί ενάντια στο ρωσικό αμυντικό κατεστημένο, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν ενημερώσεις στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και στο Καπιτώλιο σχετικά με το ενδεχόμενο αναταραχής στην πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία μια ολόκληρη μέρα πριν ξεσπάσει η κρίση, ανέφεραν η Washington Post και οι New York Times.

Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες άρχισαν αρχικά να παρακολουθούν ενδείξεις ότι ο Πριγκόζιν και η μισθοφορική δύναμη Wagner σκόπευαν να κινηθούν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στα μέσα Ιουνίου, ανέφερε η Post.

Οι Times ανέφεραν ότι οι πληροφορίες ήταν σταθερές και ανησυχητικές μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, οδηγώντας σε μπαράζ ενημερώσεων. Σε μια εξέγερση που εξελίχθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι δυνάμεις του Πριγκόζιν μετακινήθηκαν από τα στρατόπεδά τους στην Ουκρανία στη Ρωσία την Παρασκευή και ανέλαβαν μια περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση στη νότια πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, πριν προχωρήσουν προς τη Μόσχα.

Το ίδιο ξαφνικά, η προέλαση ακυρώθηκε το Σάββατο και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα στρατεύματα της Wagner θα επέστρεφαν στην Ουκρανία ενώ ο Πριγκόζιν θα καταφύγει στη γειτονική Λευκορωσία. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν θα διώξει τον Πριγκόζιν ή τα ένοπλα μέλη της ομάδας του.

Καθώς οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εντόπισαν πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν προετοίμαζε στρατιωτική δράση, ανησυχούσαν για το χάος σε μια χώρα με ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, ανέφεραν οι Times. Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Πούτιν ενημερώθηκε ότι ο Πριγκόζιν, κάποτε στενός σύμμαχος, σχεδίαζε την εξέγερσή του τουλάχιστον μια μέρα πριν συμβεί, ανέφερε η Post.