ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Εντυπωσιακές εικόνες από το εμβληματικό Wave House που πωλείται

Καλιφόρνια: Εντυπωσιακές εικόνες από το εμβληματικό Wave House που πωλείται

Στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας πωλείται το εμβληματικό Wave House

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στη μεγαλοπρέπεια του ωκεανού, πωλείται αντί 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Γνωστή ως Wave House, η κατοικία που αποτελείται από έξι υπνοδωμάτια, σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον οραματιστή αρχιτέκτονα Harry Gesner.

Σύμφωνα με την παράδοση, την περίοδο που ο Gesner συνελάμβανε την ιδέα της κατοικίας, κατασκήνωνε στην τοποθεσία για πολλές ημέρες παρατηρώντας το «πήγαινε - έλα» των κυμάτων.

Λέγεται ότι ένα από αυτά τα κύματα σχεδίασε όταν έκανε τα σχέδια της οικίας, σημειώνοντάς το πάνω στην ιστιοσανίδα του με ένα μολύβι γυαλιού. Οραματίστηκε το Wave House να επεκτείνεται στα κύματα, να γίνεται στην πλημμυρίδα ένα με το νερό και να έχει γραμμές οροφής που προεξέχουν μοιάζοντας με κύματα που σπάνε.

Το Wave House έγινε το εφαλτήριο για την αναρρίχηση του Harry Gesner σε επίπεδα διεθνούς αναγνώρισης, τραβώντας την προσοχή του Jørn Utzon, του Δανού αρχιτέκτονα που είναι πίσω από την εμβληματική Όπερα του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τον Zen Gesner, γιο του αρχιτέκτονα, ο Utzon επικοινώνησε προσωπικά με τον Harry Gesner εκθειάζοντας τον ευφυή σχεδιασμό της κατοικίας και αναγνωρίζοντας την επιρροή της στο αυστραλιανό τοπόσημο. Τη δεκαετία του 1970, ο μουσικός Rod Stewart αγόρασε το Wave House.

Ο Zen Gesner, που μεγάλωσε δίπλα σε μία δομή, την οποία επίσης σχεδίασε ο πατέρας του, γνωστή ως Sandcastle House, θυμάται ότι ο Βρετανός ρόκερ ήταν καταπληκτικός γείτονας που συχνά χόρευε στις χωρίς κιγλίδωμα βεράντες του Wave House. Τελικά, ο Rod Stewart πρόσθεσε κιγκλιδώματα. Πιο πρόσφατα, η κατοικία είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Mo Ostin, του ανθρώπου που για δεκαετίες ήταν η αιχμή του δόρατος στη δισκογραφική Warner Brothers Records και σπουδαίου συλλέκτη έργων τέχνης.

Το Wave House τέθηκε προς πώληση σχεδόν έναν μήνα μετά από όταν το διπλανό Sandcastle House εμφανίστηκε στην αγορά με τιμή 27,5 εκατομμύρια δολάρια, μετά τον θάνατο του Harry Gesner πέρυσι, σε ηλικία 95 χρονών. Την ίδια χρονιά απεβίωσε και ο Mo Ostin. Ο Zen Gesner ελπίζει να αποκτηθούν από το ίδιο πρόσωπο και οι δύο οικίες.