ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ απομάκρυνε εκτάκτως τους ηγέτες του πυρηνικού οπλοστασίου

O Σι Τζινπίνγκ
O Σι Τζινπίνγκ
ΑΡ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αντικατέστησε τους ηγέτες μιας ελίτ μονάδας που διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, πυροδοτώντας εικασίες για εκκαθάριση.

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αντικατέστησε τους δύο στρατηγούς που διοικούσαν τις πυραυλικές δυνάμεις της χώρας, προχωρώντας ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απρογραμμάτιστη εκκαθάριση στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού της χώρας εδώ και μια δεκαετία. Ο στρατηγός Λι Γιουτσάο, ο οποίος ηγήθηκε της μονάδας πυραυλικής δύναμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και ο αναπληρωτής του είχαν «εξαφανιστεί» για μήνες. Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του ναυτικού Ουάνγκ Χουμπίν και το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Σου Σισένγκ ονομάστηκαν ως αντικαταστάτες.

«Η τελευταία εκκαθάριση είναι σημαντική… [καθώς] η Κίνα επιχειρεί μια από τις πιο βαθιές αλλαγές στην πυρηνική στρατηγική των τελευταίων δεκαετιών», εξηγεί ο Λάιλ Μόρις , συνεργάτης εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας στο Asia Society Policy Institute.

«Ο πρόεδρος Σι έχει εδραιώσει τον έλεγχο του PLA με πρωτοφανείς τρόπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί. Εξακολουθεί να ανησυχεί για τη διαφθορά στις τάξεις και έχει σηματοδοτήσει ότι η απόλυτη πίστη στο [κόμμα] δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», είπε.

Ο Σι είναι επίσης πρόεδρος της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της Κίνας, της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Σε μια συνάντηση στα τέλη του περασμένου μήνα, τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην «αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κομματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, σε πτυχές όπως η διατήρηση της απόλυτης ηγεσίας του κόμματος στον στρατό», ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεκίνο δεν σχολίασε πού βρίσκεται ο στρατηγός Λι και ο αναπληρωτής του στρατηγός Λιου Γκουανγκμπιν, αλλά μια έκθεση της South China Morning Post την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι το τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της επιτροπής εγκαινίασε έρευνα για τους δύο άνδρες, καθώς και για τον πρώην αναπληρωτή του στρατηγού Λι. Zανγκ Ζενγκζονγκ. Η έκθεση επικαλέστηκε δύο ανώνυμες πηγές. Οι νέοι διορισμοί ανακοινώθηκαν μια μέρα πριν από την 96η επέτειο από την ίδρυση του PLA την 1η Αυγούστου.

Αναλυτές λένε οτι η πτώση του στρατηγού Λι, μαζί με την πρόσφατη αντικατάσταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Σιν Γκανγκ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ηγεσίας για τον Σι τον τελευταίο καιρό. Ο κ. Τσιν απουσίαζε από τις δημόσιες δεσμεύσεις για ένα μήνα προτού αντικατασταθεί από τον προκάτοχό του Γουάνγκ Γι την περασμένη εβδομάδα. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απομάκρυνσή του.