ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας Ιντάλια «σκέπασε»τη Φλόριντα - Εντυπωσιακά πλάνα της NASA από δορυφόρο

Ο τυφώνας Ιντάλια «σκέπασε»τη Φλόριντα - Εντυπωσιακά πλάνα της NASA από δορυφόρο

Ο τυφώνας Ιντάλια που σάρωσε τη Φλόριντα, όπως φαίνεται από το διάστημα

Πλάνα από τον τυφώνα «Ιντάλια» που κόβουν την ανάσα μετέδωσε η NASA από το διάστημα και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η σαρωτική καταιγίδα έπληξε χθες τη Φλόριντα με καταρρακτώδη βροχή, σφοδρά κύματα και θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας έως και 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Στη συνέχεια, η ισχυρή καταιγίδα πέρασε μέσα από πόλεις στη δυτική ακτή της πολιτείας, προτού εξασθενήσει καθώς προχωρούσε προς την ενδοχώρα και την πολιτεία της Τζόρτζια.

Την ώρα που το φαινόμενο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και το οποίo χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοφανές γεγονός», η πορεία του καταγράφηκε από το διάστημα.

Συγκεκριμένα η NASA στα πλάνα που μετέδωσε αποτυπώνει τις τρομακτικές διαστάσεις της καταιγίδας μόλις δύο ώρες αφότου ο τυφώνας έπληξε την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα.

Η NASA έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι δορυφόροι παρατήρησης της Γης, όπως ο ISS, έχουν μια μοναδική εικόνα των καταιγίδων και ότι πλάνα όπως αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους τυφώνες και να υποστηρίξουν την προετοιμασία και την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστροφών.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων το χαρακτήρισε ως «πρωτοφανές γεγονός» και προέβη σε σπάνιες προειδοποιήσεις για ακραίους ανέμους. Αν και οι συνολικές ζημιές εξακολουθούν να αξιολογούνται, είναι σαφές ότι η καταιγίδα «Iντάλια» ήταν πολύ λιγότερο καταστροφική και θανατηφόρα από τον τυφώνα «Ίαν», ο οποίος προκάλεσε 150 θανάτους και 112 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές όταν έπληξε τη Φλόριντα τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η «Ιντάλια» όμως κατέληξε να είναι η ισχυρότερη που έπληξε την περιοχή Big Bend της Φλόριντα για περισσότερα από 125 χρόνια. Θεωρούμενη ως η πιο επικίνδυνη απειλή του τυφώνα, το κύμα του θαλασσινού νερού που προκλήθηκε από την καταιγίδα και έπληξε την ενδοχώρα για χιλιόμετρα, πλημμυρίζοντας κοινότητες και οδικές αρτηρίες στο πέρασμά του.