ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αγνοείται F-35 στη Νότια Καρολίνα - Τη βοήθεια των πολιτών ζητούν οι Αρχές

ΗΠΑ: Αγνοείται F-35 στη Νότια Καρολίνα - Τη βοήθεια των πολιτών ζητούν οι Αρχές

Ο πιλότος του F-35 που κατέπεσε στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ είναι σε σταθερή κατάσταση, ωστόσο τα ίχνη του αεροσκάφους έχουν χαθεί 

Τη συνδρομή των πολιτών ζητούν στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ για τον εντοπισμό μαχητικού αεροσκάφους το οποίο αγνοείται, αφότου χάθηκαν τα ίχνη του στη Νότια Καρολίνα.

Το F-35 Lightning II κατέπεσε κάπου κοντά στη Βάση του Τσάρλεστον το απόγευμα της Κυριακής, ενώ ο πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με ανακοίνωση της Βάσης η υγεία του είναι σε σταθερή κατάσταση, ωστόσο δεν είναι βέβαιοι για το πού κατέληξε το αεροπλάνο.

Ο αναμεταδότης του τζετ, που όπως αναφέρει η Washington Post συνήθως βοηθάει στον εντοπισμό του αεροσκάφους για κάποιος λόγο «που δεν έχουμε ακόμη καθορίσει» δεν λειτουργούσε, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βάσης του Τσάρλεστον, Τζέρεμι Χάγκινς. «Γιαυτό υποβάλαμε δημόσια έκκληση για βοήθεια», πρόσθεσε.

Η Βάση ανέβασε την έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ζητάει από το κοινό να επικοινωνήσει με τη Βάση εάν έχει πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το αεροσκάφος μετά το «ατύχημα» της Κυριακής.

Παρόλο που πρόκειται για αεροσκάφος του Σώματος Πεζοναυτών, στην έρευνα συνδράμει η Πολεμική Αεροπορία, καθώς το F-35 κατέπεσε κοντά στη βάση της, ένώ και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εμπλέκεται στην αναζήτηση του αεροσκάφους. Η εταιρεία που κατασκευάζει τα αεροπλάνα τέτοιου τύπου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της Washington Post για σχόλιο.

Η Πολεμική Αεροπορία θεωρεί κάθε περιστατικό το οποίο «έχει ως αποτέλεσμα θάνατο, τραυματισμό, ασθένεια ή υλικές ζημιές» ως ατύχημα και ως τέτοιο το ερευνά. Το μέγεθος της ζημιάς από το ατύχημα της Κυριακής δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η φύση της άσκησης στην οποία συμμετείχε ο πιλότος τη στιγμή του συμβάντος.

Με βάση την τελευταία γνωστή τοποθεσία του τζετ, είπε ο Χάγκινς, η έρευνα συγκεντρώνεται κοντά στη λίμνη Μούλτρι, ένα θολό σώμα νερού με βάθος 22,8 μέτρα στο βαθύτερο σημείο της και 1,6 χλμ πλάτος στο πιο ευρύ σημείο.

Τα F-35 είναι από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, γνωστά για το αιχμηρό, αεροδυναμικό σώμα τους και τα χαρακτηριστικά που τα προστατεύουν από την ανίχνευση.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι επίσης από τα πιο ακριβά στον κόσμο. Αν και έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα αεροσκάφη «επόμενης γενιάς» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια χούφτα άλλα έθνη που εμπλέκονται στη δημιουργία τους, οι αμερικανοί νομοθέτες επέκριναν τα τελευταία χρόνια αυτό που λένε ότι είναι αυξημένο κόστος που σχετίζεται με το F-35. Δεν ήταν σαφές πόσο άξιζε το τζετ που κατέρρευσε την Κυριακή.