ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Γιγαντιαία κύματα «κατάπιαν« δρόμους και σπίτια - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Tεραστια κύματα έπληξαν το Κέιπ Τάουν
Tεραστια κύματα έπληξαν το Κέιπ Τάουν
Α.Ρ

Στην τουριστική ακτή κοντά στο Κέιπ Τάουν, ισχυρές παλίρροιες σε συνδυασμό με βίαιους ανέμους προκάλεσαν κύματα ύψους 9,5 μέτρων το Σαββατοκύριακο, με το νερό να ξεπερνά τα αναχώματα και να πλημμυρίζει δρόμους και σπίτια κατά τόπους.

Μεγάλα κύματα έπληξαν παραλιακές περιοχές της Νότιας Αφρικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν επτά, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα (18/9). Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι καταγράφηκαν κύματα ύψους 9,5 μέτρων, ενώ ορισμένα από αυτά προκάλεσαν ζημιές σε παραθαλάσσια κτίρια και παρέσυραν αυτοκίνητα σε χώρους στάθμευσης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι το 50% της ακτογραμμής της χώρας επλήγη από τα θαλάσσια κύματα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν μια 93χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε όταν παρασύρθηκε από κύμα που σάρωσε ένα πάρκινγκ στην περιοχή Wilderness στη νότια ακτή της χώρας, αν και το Εθνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Διάσωσης δήλωσε ότι ο θάνατός της μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια, αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στο Kalk Bay, ένα ψαροχώρι φωλιασμένο σε έναν ανοιχτό κόλπο στον Ατλαντικό, γύρω στα τριάντα χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν, το νερό εξέπληξε τους πελάτες, μπαίνοντας ορμητικά μέσα από τα παράθυρα.

«Ακόμη ανατριχιάζω», παραδέχεται η Aσεμάλε Ντάνιελς, μια 26χρονη σερβιτόρα η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού της Κυριακής σκουπίζοντας το πάτωμα. Στην προβλήτα, μια χούφτα περίεργοι θεατές παρακολουθούν ενθουσιασμένοι καθώς τα κύματα έσκαγαν πάνω σε φάρο: «Πρέπει να το δεις με τα μάτια σου τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου», είπε ο 44χρονος Γιούρι Ρέι.

Μια ανερχόμενη παλίρροια, με συντελεστή άνω του μέσου όρου, μπορεί να προκαλέσει «μεγάλα κύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λελονόλο Τομπέλα, μετεωρολόγος στο Νοτιοαφρικανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Στις εντυπωσιακές εικόνες που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, το νερό που κυματίζει στους δρόμους πολλών πόλεων κοντά στο Κέιπ Τάουν παρέσυρε κάδους και σταθμευμένα αυτοκίνητα το Σάββατο. Το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τα 3.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής της χώρας μέχρι τη Δευτέρα.