ΚΟΣΜΟΣ

Τζεφ Μπέζος: Ο μεγιστάνας της Amazon μπαίνει στην κούρσα του δορυφορικού ίντερνετ

O Tζεφ Μπέζος
O Tζεφ Μπέζος
ΑΡ

Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής του διαδικτυακού κολοσσού λιανικής Amazon, επεκτείνει τα ενδιαφέροντά του στο διάστημα.

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος με το «Kuiper» θέλει να ανταγωνιστεί ανοιχτά της υπηρεσίες που παρέχει το «Starlink» του Έλον Μασκ. Χθες (6/10) εκτόξευσε δύο πρωτότυπους δορυφόρους για έναν ευρυζωνικό μεγα-αστερισμό που ονομάζει Project Kuiper.

Ο κ. Μπέζος σχεδιάζει να εγκαταστήσει περισσότερους από 3.200 δορυφόρους τα επόμενα χρόνια για να παρέχει συνδέσεις στο Διαδίκτυο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Ελπίζει να αμφισβητήσει το Starlink του Μασκ, το οποίο ήδη προσφέρει δορυφορικό internet σε πολλές χώρες.

Οι δύο μικροί δορυφόροι που εκτοξεύθηκαν χθες - KuiperSat-1 και KuiperSat-2 - δοκίμασαν την απαραίτητη τεχνολογία. Μεταφέρθηκαν σε τροχιά ύψους 500 χιλιομέτρων με πύραυλο Atlas-5. Η πτήση από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στη Φλόριντα ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα)

Η Amazon ξεκίνησε έρευνα και ανάπτυξη για το Project Kuiper ύψους 10 δις δολαρίων το 2018 με στόχο να λάβει μέρος στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά για συνδέσεις Διαδικτύου υψηλού εύρους ζώνης με εντυπωσιακή ταχύτητα που βρίσκονται στον ουρανό, σε αντίθεση με τις συνδέσεις οπτικών ινών στο έδαφος.

Η SpaceX του Έλον Μασκ είναι ηγέτης στον τομέα και έχει ήδη περισσότερα από 4.800 δορυφόρους σε τροχιά. Η Eutelsat-OneWeb με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δημιουργήσει ένα δίκτυο 620 δορυφόρων, αλλά ο κατάλογος των εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα αυξάνεται συνεχώς με παρόμοια έργα που ανακοινώνονται εκτός των ΗΠΑ, στον Καναδά, την ΕΕ και την Κίνα .

Η Amazon έχει άδεια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) για τη χρήση των απαραίτητων ραδιοσυχνοτήτων, αλλά οι όροι αυτής της άδειας απαιτούν τουλάχιστον το ήμισυ του συστήματος Kuiper να βρίσκεται σε τροχιά έως τον Ιούλιο του 2026 και η πλήρης ανάπτυξη να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2029.

Αυτό θα απαιτήσει μια ταχύτατη εκστρατεία εκτόξευσης και η Amazon έχει συνάψει συμφωνίες με εταιρείες πυραύλων για σχεδόν 100 πτήσεις. Ένα πιθανό εμπόδιο, ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποστολών δεσμεύεται σε οχήματα που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία και δεν είναι ασυνήθιστο τα νέα συστήματα πυραύλων να αποτυγχάνουν στις πρώτες τους «βόλτες»

Εάν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσε να υπονομεύσει δραματικά την ταχύτητα με την οποία η Amazon είναι σε θέση να θέσει σε λειτουργία το Kuiper . Υπάρχει επίσης σημαντική ανησυχία ότι ο αυξανόμενος αριθμός διαστημικών σκαφών σε τροχιά θα επηρεάσει σοβαρά την τηλεσκοπική παρατήρηση του Σύμπαντος. Στις ανησυχίες για παρεμβολές προστίθενται και οι ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση της κυκλοφορίας μεγάλου αριθμού δορυφόρων.

Πολλαπλές συγκρούσεις σε γεμάτο χώρο θα δημιουργούσαν συντρίμμια που θα μπορούσαν στη συνέχεια να περιορίσουν το τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε τροχιά. Το Kuiper είναι ένα από τα πολλά διαστημικά έργα που αναπτύσσει ο Μπέζος. Ο δισεκατομμυριούχος της Amazon έχει μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται Blue Origin, η οποία «πετάει τουρίστες» ψηλά πάνω από τη Γη με ένα σύστημα πυραύλων και καψουλών που ονομάζεται New Shepard.

Η Blue Origin εργάζεται επίσης σε ένα πολύ μεγαλύτερο όχημα που ονομάζεται New Glenn, καθώς και σε ιδέες για ένα σκάφος προσεδάφισης αστροναυτών στη Σελήνη και έναν εμπορικό διαστημικό σταθμό που θα πετάξει σε τροχιά της Γης.