ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι 199 όμηροι της Γάζας - Τα 13 παιδιά, οι ηλικιωμένοι και η ακτιβίστρια

Oι όμηροι της Χαμάς
Oι όμηροι της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο  στρατός επικοινώνησε με τις οικογένειες των 199 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις εθνικότητες τους. Στο «κόκκινο» η αγωνία για την τύχη τους

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα ανέρχονται σε 199 και όχι 155, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 13 παιδιά και οκτώ αιχμάλωτοι άνω των 60 ετών - συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την Κυριακή ότι έως και 10 Βρετανοί ενδέχεται να κρατούνται στη Γάζα. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επίσης ότι αρκετοί πολίτες τους έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς και ότι 13 πολίτες τους αγνοούνται.

Ταϊλανδοί αξιωματούχοι λένε ότι 17 από τους υπηκόους της χώρας κρατούνται επίσης στη Γάζα, ενώ η Γαλλία λέει ότι 13 από τους πολίτες της παραμένουν αγνοούμενοι. Οκτώ Γερμανοί, δύο Μεξικανοί και ένας Ρωσο-Ισραηλινός είναι μεταξύ των ομήρων - σύμφωνα με τις χώρες καταγωγής τους. Πολλές άλλες εθνικότητες είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Χαμάς έχει πει πως έχει κρύψει τους ομήρους της σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες» εντός της Γάζας και έχει απειλήσει να τους σκοτώσει εάν τα σπίτια των πολιτών βομβαρδιστούν από το Ισραήλ χωρίς προειδοποίηση. Ακολουθούν μερικές από τις ιστορίες ανθρώπων που επιβεβαίωσε το BBC, ή ανέφερε αξιόπιστα, ότι συνελήφθησαν όμηροι από τη Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Channah Peri, 79 ετών, και ο γιος της Nadav Popplewell, 51, συνελήφθησαν όμηροι από τη Χαμάς, είπε η κόρη της Ayelet Svatitzky, η οποία τους μιλούσε στο τηλέφωνο όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι. Επιβεβαίψσε οτι και οι δύο έχουν διαβήτη, ενώ τα μέλη της Χαμάς έστειλαν φωτογραφίες τους με οπλισμένους άνδρες στο βάθος.

Η οικογένεια Κούπερ

Ο 85χρονος Amiram Cooper και η σύζυγός του Nurit, 80 ετών, μεταφέρθηκαν από το σπίτι τους στο Kibbutz Nir Oz, είπε η νύφη τους Noa στο BBC. Η οικογένεια μίλησε για τελευταία φορά με το ζευγάρι το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της επίθεσης, είπε ο Νoa, όταν το ζευγάρι βρισκόταν ασφαλές στο σπίτι του. Η οικογένεια αργότερα εντόπισε το τηλέφωνό του στη Γάζα. Το ζευγάρι δεν έχει μαζί τα φάρμακά του.

Η Liri Elbag, 18 ετών είχε μόλις ξεκινήσει στρατιωτική εκπαίδευση ως επιφυλακή του στρατού κοντά στα σύνορα της Γάζας όταν η Χαμάς επιτέθηκε, είπε ο πατέρας της Eli στο Associated Press. Είπε ότι την είδε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα από τη Χαμάς, γεμάτο με άλλους στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού φορτηγού που είχε κατασχεθεί από τους ένοπλους.

Η Celine Ben David Nagar, 32 ετών, ήταν καθ' οδόν για το μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ, όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς. Αναγκάστηκε να κρυφτεί σε ένα καταφύγιο, το οποίο στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες. Ο σύζυγός της Ido λέει ότι ένας επιζών της επίθεσης τον διαβεβαίωσε ότι η Celine δεν είχε σκοτωθεί.

Η Vivian Silver, 74 ετών, μια διάσημη ακτιβίστρια της ειρήνης, αγνοείται από το πρωί του Σαββάτου. Η τελευταία της επικοινωνία ήταν ένα μήνυμα στον γιο της Yonatan για να πει ότι το σπίτι της, το κιμπούτς Be'eri, κοντά στα σύνορα της Γάζας, δέχτηκε επίθεση.

H oικογένεια Regev

Η Roni Eshel, 19 ετών, βρισκόταν σε μια στρατιωτική βάση στα σύνορα της Γάζας. Η οικογένειά της λέει ότι η τελευταία φορά που έμαθαν νέα της ήταν το πρωί του Σαββάτου. Η βάση της δέχτηκε επίθεση. Έστειλε μήνυμα στη μητέρα της γύρω στις 09:30 λέγοντας: «Μαμά, είμαι καλά, έχω δουλειά, σε αγαπώ».

Η Maya Regev, 21, και ο αδελφός της Itay, 18, από την Herzliya, παρακολουθούσαν το μουσικό φεστιβάλ Supernova. Το πρωί της επίθεσης, ο πατέρας τουςέλαβε τηλέφωνο από την κόρη του που ούρλιαξε «Μπαμπά με πυροβολούν, είμαι νεκρή». Η οικογένεια είπε ότι αργότερα εντόπισε τον Itay με χειροπέδες στο πίσω μέρος ενός οχήματος σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Σχεδόν δύο μέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε την οικογένεια ότι τα δύο αδέρφια είχαν απαχθεί.

Η Jordan Roman-Gat, μια 36χρονη Γερμανοϊσραηλινή υπήκοος, απήχθη με τον σύζυγο και το μικρό παιδί της από τη Χαμάς από το Be'eri, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ. Η ίδια, ο σύζυγός της και ο τρίχρονος γιος τους δραπέτευσαν όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε για λίγο, αλλά η Jordan χωρίστηκε από τους άλλους, είπαν συγγενείς στο CNN, προσθέτοντας ότι φοβούνται ότι μπορεί να είχε ξανασυλληφθεί.

H Yaffa Adar

Ο Ohad και η Ethan Vahalomy απήχθησαν από το κιμπούτς τους, σύμφωνα με τη μητέρα του Ohad, Esther. Είπε ότι η νύφη της και οι δύο από τις εγγονές της κατάφεραν να διαφύγουν όταν πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι τους, αλλά ο Οhad και ο 12χρονη Ethan συνελήφθησαν.

Η Ditza Heiman, 84 ετών, εθεάθη από μια γειτόνισσα στο κιμπούτς Nir Oz να απομακρύνεται από ένοπλους της Χαμάς, είπε η ανιψιά της. Πρώην κοινωνική λειτουργός, είναι η χήρα του Zvi Shdaimah, ο οποίος ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Kindertransport, την οργανωμένη διάσωση παιδιών από περιοχές υπό τον έλεγχο των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Yaffa Adar, 85 ετών, απήχθη από ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Η εγγονή της Adva βρήκε ένα βίντεο με τη μεταφορά της στη Γάζα, ενώ είναι περικυκλωμένη από τέσσερις ένοπλους άνδρες.

Οι Shiri, Yarden, Ariel και Kfir Bibas πιστεύεται ότι απήχθησαν από το κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ όπου ζούσαν και όπου η Shiri ήταν νηπιαγωγός. Η ίδια απεικονίστηκε να κρατά την Ariel, ηλικίας 3 ετών, και τον 9 μηνών Kfir, ενώ είναι περικυκλωμένοι από μαχητές της Χαμάς