ΚΟΣΜΟΣ

Xαλέντ Μεσάαλ: «Η Χαμάς θα απελευθερώσει αμάχους όταν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς»

O Xαλέντ Μεσάαλ
O Xαλέντ Μεσάαλ

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα λέει ότι οι άμαχοι ανάμεσά τους θα απελευθερωθούν, όταν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Ειναι η πρώτη συνέντευξη του Χαλέμτ Μεσάαλ σε δυτικό μέσο ενημέρωσης

Οι άμαχοι όμηροι θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας, δήλωσε ανώτερος ηγέτης της Χαμάς. Ο Χαλέντ Μεσάαλ, βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται μέσα στη Γάζα λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο Μεσάαλ είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Χαμάς, που τιμάται ως ζωντανός μάρτυρας αφού επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας εναντιον του σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες. Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

«Kάντε τους να σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα και θα δείτε οτι μεσολαβητές όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος και ορισμένες αραβικές χώρες και άλλες θα βρουν τρόπο να τους αφήσουν ελεύθερους και θα τους στείλουμε σπίτια τους», είπε. Είπε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων δεν μπορούν να γίνουν ενώ η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ συνεχίζεται με σφοδρότητα.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τυχαίους βομβαρδισμούς, την ολοκληρωτική καταστροφή, τη γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες του Αλ Κασάμ να τους πάρουν από τις θέσεις τους και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε όποιον άλλον. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να τους επιτρέψουμε να απελευθερωθούν».

Ο Mεσάαλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τότε που συνελήφθησαν. Η Χαμάς δεν θα πει από ποιες χώρες είναι, αλλά λέει ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Μέχρι στιγμής τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί από τη Χαμάς, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ποτέ σχεδιάσει να σκοτώσει αμάχους. Είπε για τους θανάτους αμάχων: «Αν υπήρξε κάποιος φόνος, σίγουρα δεν ήταν σκόπιμο. Σίγουρα» Και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς είχε υιοθετήσει νέες πιο βάναυσες τακτικές.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική της Χαμάς και αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι απολύτως εντός της στρατηγικής της. Αυτοί που σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά, μητέρες και μπαμπάδες είναι Ισραηλινοί» Το Ισραήλ λέει ότι μαχητές στόχευσαν και σκότωσαν σκόπιμα πολλούς αμάχους στα κιμπούτς και στο μουσικό φεστιβάλ κοντά στη Γάζα, όπου φέρεται να σκοτώθηκαν 250 άοπλοι νέοι. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία από βίντεο που δείχνουν άοπλους πολίτες να σκοτώνονται εν ψυχρώ από εκείνη την ημέρα.

Ο Μεσάαλ επέμεινε ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν εξ ολοκλήρου έργο της Χαμάς, παρά τους ισχυρισμούς οτι το Ιράν συμμετείχε στον σχεδιασμό και την εκπαίδευσή τους. «Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι μια καθαρά παλαιστινιακή απόφαση της Χαμάς.Η Χεζμπολάχ, το Ιράν και η Τουρκία πρέπει να σταθούν πλάι-πλάι, αλλά ο καθένας παίρνει τη δική του απόφαση».

Για το τέλος έτεινε ένα κλαδί ελιάς στο Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα. «Η έξοδος μπορεί να γίνει σε δύο στάδια. Πρώτον σχετικά με αυτήν την τρέχουσα σύγκρουση, αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί και η επιθετικότητα στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν και το Ισραήλ να σταματήσει να απομακρύνει βίαια τον λαό της Γάζας από τα βόρεια προς τα νότια», πρόσθεσε.

«Όλα τα σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν, να επιτρέπεται η είσοδος βοήθειας». Το Ισραήλ μπορεί να συγκλονίζεται από τον πόλεμο, αλλά ο Mεσάαλ είπε ότι υπάρχει ακόμη και τώρα η ευκαιρία να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για την ειρήνη. «Εάν συμβεί αυτό και υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα ποια ήταν η βασική αιτία αυτού που συνέβη και θα πούμε ότι είναι η κατοχή», είπε.

«Έτσι, το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και θα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και πραγματικές ευκαιρίες» κατέληξε.