ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ο βαρόνος ναρκωτικών Χακάν Αγίκ - Ποιος είναι ο «γκάγκστερ του Facebook»

O διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Χακάν Αγίκ συνελήφθη στην Τουρκία
O διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Χακάν Αγίκ συνελήφθη στην Τουρκία
ΑΡ

Τουρκία: Oι αρχές συνέλαβαν τον Χακάν Αγίκ και άλλα 36 άτομα που εμπλέκονται σε μια «διεθνή ένοπλη οργάνωση του οργανωμένου εγκλήματος». Ο βαρόνος Αγίκ είχε περιουσία ύψους 1 δις δολαρίων και κατάφερε μνα

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι συνέλαβαν τον Χακάν Αγίκ, καταζητούμενο στην Αυστραλία, και άλλους 36 υπόπτους που συμμετείχαν σε «διεθνή ένοπλη οργάνωση οργανωμένου εγκλήματος», πολλοί εκ των οποίων αναζητούνται από τις αρχές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και το εγκληματικό δίκτυο φέρεται να εμπλέκεται σε διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος χρημάτων.

Ο Αγίκ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στον κόσμο διέφευγε της αστυνομίας για περισσότερο από μια δεκαετία, έχοντας βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Εκτιμάται ότι είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περιουσία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο 44χρονος φέρεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο και πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με το καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό. Το 2021, ο «βαρόνος των ναρκωτικών» έδωσε άθελά του στην αστυνομία άμεση πρόσβαση στον εγκληματικό υπόκοσμο ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους του να χρησιμοποιήσουν την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων AN0M.

Με τη βοήθεια του FBI που «χτένισε» το AN0M εκατοντάδες οδηγήθηκαν στη φυλακή καθώς εξαρθρώθηκε ένα παγκόσμιο συνδικάτο ναρκωτικών, αλλά ο Aγίκ κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη, εγκαταλείποντας τη λαμπερή Ολλανδή σύζυγό του Φλερ Μεσελίνκ, δύο μικρούς γιους και το σπίτι του για να το κάνει.

Η Saturday Telegraph ανέφερε μέχρι πρόσφατα οτι οι εγκληματίες πλήρωναν στις διεφθαρμένες τουρκικές αρχές το 1% των κερδών τους για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ελευθερίας τους. Η χώρα υπήρξε καταφύγιο για γνωστούς εκπροσώπους του υποκόσμου την τελευταία δεκαετία.

Στη δεκαετία του 2000, ο Aγικ διοικούσε μια μεγάλη εγκληματική αυτοκρατορία. Είχε την ιδιοκτησία καραόκε μπαρ και οίκων ανοχής στο Σίδνεϊ και την Καμπέρα, ενώ ταξίδευε με άνεση στο Ντουμπάι, την Ινδία και το Χονγκ Κονγκ. Λέγεται επίσης ότι συνεργαζόταν με διεφθαρμένους τελωνειακούς υπαλλήλους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους στην Αυστραλία και την Τόνγκα, εισάγοντας ναρκωτικά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2010, ο Aγίκ έγινε γνωστός ως «ο γκάνγκστερ του Facebook» αφού έδειξε τον τρόπο ζωής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, μετά από ειδοποίηση της Ιντερπόλ, στην Κύπρο, συνελήφθη αλλά δραπέτευσε με εγγύηση.

Είναι επίσης διάσημος για την εισαγωγή κρυπτογραφημένης πλατφόρμας επικοινωνιών στον εγκληματικό κόσμο, το πρώτο Phantom Secure, το οποίο καταργήθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία το 2018. Έπαιξε έναν ακούσιο αλλά βασικό ρόλο στην επιχείρηση ANOM, η οποία περιελάμβανε τη διανομή μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με σκόπιμη «κερκόπορτα» για τις αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές επιβολής του νόμου.

Λόγω της υψηλής φήμης που είχε στον εγκληματικό κόσμο, επιλέχθηκε από τις αρχές ως φορέας διανομής της εφαρμογής. Αρχικά του δόθηκε πρόσβαση στην εφαρμογή από έναν μυστικό πράκτορα και, νομίζοντας ότι ήταν νόμιμη, τη διέδωσε στο εκτεταμένο δίκτυο εγκληματικών επαφών του.

Πρώην μέλος της συμμορίας Comancheros, θεωρείτο μεγαλοδιακινητής ναρκωτικών, που απολάμβανε το σεβασμό πολλών στελεχών του οργανωμένου εγκλήματος, από διαφορετικά κυκλώματα σε διεθνές επίπεδο. Άθελά του έγινε ο «Δούρειος Ίππος» των διωκτικών Αρχών. Οι αυστραλιανές Αρχές, μάλιστα, θεωρούν ότι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή του, καθώς, έστω και ακούσια, έχει κοστίσει σε πολλούς κακοποιούς πολλά χρήματα και πολλές περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη.

Τα τελευταία χρόνια είχε έδρα την Τουρκία, όπου λειτουργούσε το ξενοδοχείο Kings Cross στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με πληροφορίες είχε αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μέσω πλαστικής χειρουργικής.