ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός στρατός: «Βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό συναγερμό» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

Ισραηλινοί κομάντος
Ισραηλινοί κομάντος
ΑΡ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε «πολύ υψηλό συναγερμό» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, λίγο πριν από το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε «πολύ, πολύ υψηλό συναγερμό» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, προειδοποίησαν οι ισραηλινές, αμυντικές δυνάμεις. Η προειδοποίηση έρχεται πριν από την αναμενόμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, και αφού η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε 19 διαδοχικά πλήγματα στο Ισραήλ χθες.

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου αναμένεται να απευθυνθεί στους οπαδούς του σήμερα Παρασκευή (3/11) στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η ομιλία του είναι πιθανό να υποδεικνύει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός συμμετέχουν σε σφοδρές επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Αυτό έχει δημιουργήσει φόβους ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί. Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε αναταραχή.

Η Χεζμπολάχ - η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες - είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της αντηχούν πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της, και πολλοί περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα - οπαδοί και εχθροί.

Οι επόμενες κινήσεις του Νασράλα, όπως πάντα, παραμένουν μυστήριο. Η ομιλία του θα μεταδοθεί δημόσια σε όλη τη χώρα και θεωρείται σημαντική στιγμή για τη Χεζμπολάχ.Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληραγωγημένους μαχητές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε μια απάντηση «ασύλληπτου» μεγέθους εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση.