ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Δέκα εκατομμύρια χρήστες και 400.000 επιχειρήσεις χωρίς τηλέφωνα και ίντερνετ

Μπλακάουτ στον κολοσσό Optus στην Αυστραλία
Μπλακάουτ στον κολοσσό Optus στην Αυστραλία

Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν στην Αυστραλία από προβλήματα δικτύου στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Optus. Το μπλακ άουτ υπολογίζεται ότι επηρέασε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας

Εκατομμύρια Αυστραλοί έμειναν χωρίς κινητό τηλέφωνο και internet μετά από μια αποτυχία δικτύου στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Optus. Η Optus είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια μεμονωμένους πελάτες και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες επιχειρήσεις.

Το μπλακ άουτ προκάλεσε καθυστερήσεις στις μεταφορές, διέκοψε τηλεφωνικές γραμμές νοσοκομείων και κατέστρεψε συστήματα πληρωμών. Η αιτία του προβλήματος είναι ασαφής, αλλά η Optus λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν κυβερνοεπίθεση.

Η εταιρεία που κατασκευάστηκε πέρυσι υπέστη τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων στην ιστορία της Αυστραλίας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Η διαταραχή είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι σε όλη τη χώρα να μην μπορούν να καλέσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους κρίσιμους αριθμούς γραμμής βοήθειας, ενώ επίσης μπλόκαραν προσωρινά τις υπηρεσίες τρένων στην πολιτεία της Βικτόρια και ορισμένες επικοινωνίες νοσοκομείων.

Η διακοπή της Τετάρτης (7.11) αναφέρθηκε γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα. Σε μια ενημέρωση επτά ώρες αργότερα, η διευθύνουσα σύμβουλος Kelly Bayer Rosmarin είπε ότι η ομάδα της δεν είχε ακόμη εντοπίσει τι πήγε στραβά. «Οι ομάδες δοκιμάζουν πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η υπηρεσία αποκατασταθεί για τους πελάτες μας», είπε, καλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο μέσω WhatsApp.

Η εταιρεία είπε αργότερα ότι είχε αρχίσει να αποκαθιστά ορισμένες από τις υπηρεσίες της. Η διακοπή επηρέασε επίσης άλλους παρόχους που χρησιμοποιούν το δίκτυο Optus, συμπεριλαμβανομένων των Amaysim, Aussie Broadband, Moose Mobile και άλλων. Μια πελάτισσα της Optus είπε στην Australian Broadcasting Corporation ότι το περιστατικό δεν την άφησε σε θέση να λάβει σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με τη θεραπεία καρκίνου του πατέρα της. «Απλώς περιμένω αποτελέσματα και δεν μπορώ καν να τα πετύχω», είπε η Ντανιέλ Χόπγουντ.

Η υπουργός Επικοινωνιών της Αυστραλίας, Mισέλ Ρόουλαντ, είπε ότι ήταν ένα ανήσυχο πρωινό για πολλούς Αυστραλούς και κάλεσε την εταιρεία να είναι διαφανής και «έγκαιρη» στις ενημερώσεις προς τους πελάτες. «Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ένα σφάλμα βαθιά στον πυρήνα... άρα είναι ένα σφάλμα που είναι πολύ θεμελιώδες για το δίκτυο», είπε. Η Μπάγιερ Ροζμαριν ζήτησε συγγνώμη για τη διακοπή και είπε ότι η εταιρεία θα παρέχει ενημερώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.