ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θα δεχόταν μια παράταση για την απελευθέρωση των ομήρων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θα δεχόταν μια παράταση για την απελευθέρωση των ομήρων

 Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου λέει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μόλις λήξει η κατάπαυση του πυρός, αλλά θα δεχόταν μια παράταση για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ» όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Νετανιάχου είπε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Πρόθυμη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για 2-4 ημέρες εμφανίζεται η Χαμάς

Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή.

Η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Γάζα και είδε τούνελ της Χαμάς

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν «μέχρι τη νίκη» επί της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη βόρεια Γάζα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, είπε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

«Έχουμε τρεις στόχους σε αυτόν τον πόλεμο: να εξοντώσουμε τη Χαμάς, να πάρουμε πίσω όλους τους δικούς μας που απήχθησαν και να φροντίσουμε ώστε η Γάζα να μην καταστεί ξανά απειλή για το Ισραήλ», πρόσθεσε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε την ισχύ, το σθένος, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να πετύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου και θα τους πετύχουμε», συνέχισε.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε και μία από τις σήραγγες της Χαμάς που ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός.

Ποιοι είναι οι 14 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς

Εννέα παιδιά, τέσσερις γυναίκες και ένας Ρωσοϊσραηλινός. Ιδού τι γνωρίζουμε για τους 14 Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τις αφηγήσεις συγγενών τους στο Γαλλικό Πρακτορείο, τις πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης και το Φόρουμ των Οικογενειών των ομήρων.

Συνολικά έχουν απελευθερωθεί 63 από τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα μετά την απαγωγή τους, στις 7 Οκτωβρίου. Από αυτούς, οι 39 αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας προσωρινής παύσης του πυρός που προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η απελευθέρωση του Ρωσοϊσραηλινού, που δεν προβλεπόταν από τη συμφωνία, είναι μια χειρονομία καλής θέλησης της Χαμάς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί εργαζόμενοι στο Ισραήλ, αν και δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.

Έλμα Αβραάμ, 84 ετών

«Υπάρχει ένας τρομοκράτης στο σπίτι μου!»

Η 84χρονη Έλμα Αβραάμ μιλούσε στο τηλέφωνο με έναν γείτονα, στις 11 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο σπίτι της, στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ. Σύμφωνα με τον γιο της, τον Ούρι Ραβίτζ, με τον οποίο είχε συζητήσει νωρίτερα στο τηλέφωνο το ίδιο πρωί, η ηλικιωμένη γυναίκα δεν πρόλαβε να κλειδώσει την πόρτα στο δωμάτιο ασφαλείας του σπιτιού. Ο Ούρι είδε στη συνέχεια μια φωτογραφία της μητέρας του να την μεταφέρουν με μοτοσικλέτα, μαζί με μια άλλη όμηρο.

Η Έλμα είναι καλλιτέχνιδα και το σπίτι της κοσμείται με γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και κεραμικά.

Αβίβα Σίγκελ, 62 ετών

Η Αβίβα Σίγκελ απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, μαζί με τον Αμερικανό σύζυγό της, τον 64χρονο Κιθ, που παραμένει όμηρος της Χαμάς.

Την ώρα της επίθεσης, άρπαξαν το τηλέφωνό τους και κλείστηκαν, με τις πιτζάμες, στο δωμάτιο ασφαλείας, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν πολλοστό συναγερμό για εκτόξευση ρουκετών, όπως είπε ο γαμπρός του ζεύγους, ο Γιουβάλ Μπαρόν, στην εφημερίδα Guardian. Λίγο μετά, θεάθηκαν συνοδεία ενόπλων, μαζί με άλλους ομήρους.

Η Αβίβα είναι νοτιοαφρικανικής καταγωγής και μετανάστευσε στο Ισραήλ σε ηλικία 8 ετών. Διδάσκει σε νηπιαγωγείο.

Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

Χαγκάρ Μπροντέτζ, 40 ετών, και τα τρία παιδιά της

Ο Αβιχάι Μπροντέτζ προσπαθούσε να υπερασπιστεί το κιμπούτς Κφαρ Αζά την ώρα που απήχθησαν η γυναίκα του, τα τρία παιδιά τους και η κόρη των γειτόνων τους, η Αμπιγκέιλ, που είχε καταφύγει στο σπίτι τους. Για κάποιο διάστημα δεν είχε καμία πληροφορία για την τύχη τους, έπειτα από μερικές ημέρες έμαθε ότι όλοι τους ήταν ζωντανοί.

Η Όφρι, το μεγαλύτερο από τα παιδιά, έκλεισε τα δέκα της χρόνια σε αιχμαλωσία. Οι δύο μικρότεροι αδελφοί της, ο Γιουβάλ και ο Ορία, είναι 8 και 4 ετών.

Αμπιγκέιλ, 4 ετών

Αφού είδε να δολοφονούνται οι γονείς της, το κοριτσάκι κατάφερε να βρει καταφύγιο στο σπίτι της οικογένειας Μπροντέτζ. Ο αδελφός και η αδελφή της, Μάικλ και Αμάλια, γλίτωσαν αφού κρύφθηκαν σε ένα ντουλάπι.

Η Αμπιγκέιλ είχε γενέθλια την Παρασκευή.

Τσεν Αλμόγκ-Γκολντσάιν, 48 ετών και τα τρία παιδιά της

Η 48χρονη κοινωνική λειτουργός απήχθη μαζί με τα παιδιά της, Αγκάμ, 17 ετών, Γκαλ, 11 ετών και Ταλ, 9 ετών, από το σπίτι τους στο Κφαρ Αζά. Ο πατέρας της οικογένειας, Ναντάβ Γκολντσάιν και η Γιαμ, η μεγαλύτερη κόρη, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς.

Οι Γκολντσάιν είναι μέλη της οικογένειας του Ντορόν Αλμόγκ, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού και νυν προέδρου της Εβραϊκής Υπηρεσίας για το Ισραήλ, ενός οργανισμού αρμόδιου για τη μετανάστευση των Εβραίων της διασποράς.

Η οικογένεια Αλμόγκ έχασε πέντε μέλη της τον Οκτώβριο του 2003, σε επίθεση αυτοκτονίας στο εστιατόριο Maxim της Χάιφας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Έλα, 8 ετών και η αδελφή της, Ντάφνα, 15 ετών

Τα δυο κορίτσια απήχθησαν από το σπίτι του πατέρα τους, του Νόαμ Ελιακίμ, στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ.

Την επομένη της επίθεσης η μητέρα τους, η Μαγιάν Ζιν, ανακάλυψε στο WhatsApp μια φωτογραφία της Ντάφνα, που φορούσε πιτζάμες, να κάθεται σε ένα στρώμα, στη Γάζα. Η λεζάντα έγραφε «Με ρούχα προσευχής θα ήταν καλύτερα». Ήταν η μοναδική απόδειξη ζωής.

Ο πατέρας των κοριτσιών, η σύντροφός του Ντίκλα και ο γιος της, ο Τομέρ, βρέθηκαν γαζωμένοι από σφαίρες σε ένα χωράφι. Πριν τον εκτελέσουν, οι βασανιστές του χρησιμοποίησαν τον 17χρονο Τομέρ, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, για να μιλάει στα εβραϊκά στους ενοίκους και να τους βγάζει από τα καταφύγιά τους.

Η Έλα και η Ντάφνα έχουν και την ουγγρική υπηκοότητα.

Ρον Κριβόι, 25 ετών

Ο Ρωσοϊσραηλινός Ρον Κριβόι ήταν ηχολήπτης στο μουσικό φεστιβάλ της Νόβα. Αρχικά κατάφερε να γλιτώσει, αφού κρύφθηκε σε ένα χαντάκι, σύμφωνα με την αδελφή του, τη Γιούλια. Όμως το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου, όταν του τηλεφώνησε, της απάντησε μια φωνή στα αραβικά.

Ο Ρον είναι ο μικρότερος από τρία αδέλφια. Έχει γεννηθεί στο Ισραήλ και ο πατέρας του αφηγήθηκε στον τοπικό Τύπο ότι έχει ξεγελάσει ήδη τρεις φορές τον θάνατο: μία όταν έπεσε σε έναν υπόνομο και άλλες δύο σε τροχαία δυστυχήματα.