ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Ρουμανία: Κήρυξε επιδημία ιλαράς σε εθνικό επίπεδο

Επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία
Επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία
ΑΡ

Το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας κήρυξε επιδημία ιλαράς σε εθνικό επίπεδο, μετά την ανησυχητικήα αύξηση των κρουσμάτων

Με φόντο την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, καθώς και του μεγάλου αριθμού παιδιών που νοσηλεύονται με την ασθένεια, το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας κήρυξε επιδημία ιλαράς σε εθνικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, καταγράφονται σχεδόν 2.000 κρούσματα σε 29 νομούς, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.

Ως αποτέλεσμα στο εξής θα εμβολιάζονται παιδιά ηλικίας μεταξύ 9 και 11 μηνών , σε σύγκριση με το κανονικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ιλαράς από 12 μηνών και 5 έως 7 ετών. Στο στόχαστρο της νέας καμπάνιας θα μπουν και όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή με ελλιπή εμβολιασμό.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων, μαζί με οικογενειακούς γιατρούς, για την καλύτερη τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού.

Η ιλαρά είναι μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται εύκολα, ειδικά σε μη εμβολιασμένα παιδιά και μερικές φορές η εξέλιξη είναι σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα και πνευμονία, ακόμη και θάνατο προειδοποιούν στελέχη του υπουργείου Υγείας

Ο ιός μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων που παράγονται όταν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται και παραμένει στον αέρα ή στις επιφάνειες για αρκετές ώρες.