ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πόλεμος για την αυθεντική καρμπονάρα - Πεκορίνο ή γκρουγιέρ;

Ιταλία: Πόλεμος για την αυθεντική καρμπονάρα - Πεκορίνο ή γκρουγιέρ;
Getty Images

Ιστορικός γαστρονομίας προκάλεσε πονοκέφαλο στους Ιταλούς παρασκευάζοντας μία εντελώς διαφορετική καρμπονάρα από αυτήν που ξέρουμε

Το φαγητό για τους Ιταλούς είναι ιερό, καθώς αποτελεί βασικό κομμάτι της κουλτούρας τους και της ταυτότητας της χώρας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις διαστάσεις που έχει λάβει μία διαμάχη σχετικά με την αυθεντική συνταγή για την γνωστή σάλτσα καρμπονάρα.

Ο... πόλεμος για την αυθεντική καρμπονάρα ξέσπασε όταν ο Λούκα Τσεζάρι, ιστορικός γαστρονομίας και συγγραφέας, από την Μπολόνια ανήρτησε ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο παρουσίαζε την ορίτζιναλ εκδοχή της καρμπονάρας, σύμφωνα με εκείνον και όπως ήταν επόμενο δέχτηκε καταγισιμό αρνητικών σχολίων.

Ο Τσεζάρι απέρριψε τα γνωστά συστατικά, το ιταλικό πεκορίνο και το γκουαντσάλε, τα οποία αναμειγνύονται με αυγά, προκειμένου να δημιουργηθεί η κρεμώδης σάλτσα και παρασκεύασε την γνωστή μακαρονάδα με ελβετικό τυρί γκρουγιέρ, σκόρδο, μπέικον και τηγανητά αυγά.

Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε, ανέτρεξε στην πρώτη συνταγή που δημοσιεύτηκε σε ένα ιταλικό περιοδικό μαγειρικής, πριν από 70 χρόνια σχεδόν, επιχειρώντας να δείξει την εξέλιξη της συνταγής με το πέρασμα των χρόνων.

«Απλά ξανάφτιαξα την καρμπονάρα του 1954, την πρώτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Cucina Italiana". Δεν είναι λάθος μου εάν αυτή ήταν η συνταγή καρμπονάρας!», είπε μιλώντας στο Reuters.

«Με την πάροδο των χρόνων, μια σειρά διαφορετικών συνταγών καρμπονάρας έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων εκείνες με προσούτο τη δεκαετία του 1950. Στις ΗΠΑ μπορείς να βρεις ακόμα και εκδοχές με αχιβάδες ή μανιτάρια».

Ένας άλλος ιστορικός γαστρονομίας, ο Αλμπέρτο Γκράντι, ο οποίος αμφισβήτησε τις καθιερωμένες γαστρονομικές παραδόσεις και βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο επικρίσεων, έσπευσε να υπερασπιστεί τον Τσεζάρι, ανεβάζοντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλοντας ένα είδος «γαστροεθνικισμού».

Οι Ιταλοί γενικά είναι πολύ αυστηροί με τις παραλλαγές ή τις προσμίξεις σε φαγητά και μπορούν να ταραχτούν ιδιαιτέρως εάν δουν κάποιον να συνδυάζει τα ζυμαρικά με κέτσπα, ή να βάζει ανανά στην πίτσα, ενώ απαγορεύεται να παραγγέλνει κανείς καπουτσίνο μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Ο Τσεζάρι πάντως δηλώνει ότι οι αντιδράσεις δεν τον πτοούν, ενώ δηλώνει έτοιμος να οξύνει την αντιπαράθεση. «Αυτό ήταν μονάχα το πρώτο βίντεο… Προετοιμάζω ένα καινούργιο για την παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα από το 1800 με όστρακα!».