ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Απετράπη νέα επίθεση της Ουκρανίας στην Κριμαία

krimea
Photo: AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κριμαία χαρακτηρίζεται κλειδί για τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που κατέχουν τμήμα της νότιας Ουκρανίας

Απέτρεψε νέα ουκρανική επίθεση με drone εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, με φόντο την κλιμάκωση των πληγμάτων τόσο της μιας όσο και της άλλης πλευράς σε πόλεμο.

«Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία κατέστρεψαν και αναχαίτισαν 36 ουκρανικά εναέρια οχήματα χωρίς πιλότο πάνω από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Κριμαίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Telegram, τονίζοντας πως «απέτρεψε» την επίθεση.

Άλλο drone των δυνάμεων του Κιέβου καταστράφηκε στην περιφέρεια Κρασναντάρ (δυτικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες Πέμπτη, η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέρριψε δέκα ουκρανικούς πυραύλους εν πτήσει προς τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, συντρίμμια των οποίων κατέπεσαν σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, άλλος πύραυλος καταρρίφθηκε στα ανοικτά της πόλης όπου βρίσκεται το γενικό αρχηγείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Κριμαία χαρακτηρίζεται κλειδί για τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που κατέχουν τμήμα της νότιας Ουκρανίας. Γίνεται συχνά στόχος ουκρανικών πυραύλων και drones.

Οι επιθέσεις καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία και των ουκρανικών πληγμάτων στη Ρωσία και σε κατεχόμενες ζώνες.

Οι δυνάμεις της Μόσχας προχώρησαν σε μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον ουκρανικών πόλεων δυο φορές από τα τέλη του περασμένου μήνα, την 29η Δεκεμβρίου (55 νεκροί, τουλάχιστον 32 εξ αυτών στο Κίεβο) και την Τρίτη 2η Ιανουαρίου (τουλάχιστον 5 νεκροί).

Από την πλευρά της η Ουκρανία εξαπέλυσε βομβαρδισμό άνευ προηγουμένου στη Μπιέλγκοροντ (δυτική Ρωσία), πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, το Σάββατο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Η πόλη έγινε ξανά στόχος βομβαρδισμών χθες Πέμπτη.

Οι επιθέσεις της μιας και της άλλης πλευράς προκάλεσαν εξάλλου εκατοντάδες τραυματισμούς.