ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Γαλλία με την υπουργό Παιδείας: Το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Ατάλ κλονίζει τον Μακρόν

H Aμελί Ουντέα-Καστέρα
H Aμελί Ουντέ- Καστέρα
ΑΡ

Γαλλία: Ένα μίνι σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια τη νέα υπουργό Παιδείας και τα ψέματα που φέρεται να είπε για την εκπαίδευση των παιδιών της, πυροδοτεί κρίση στην κυβέρνηση Ατάλ που μόλις ανέλαβε καθήκοντα. 

Η νέα υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Αμελί Ουντέα-Καστέρα πυροδότησε την πρώτη μεγάλη κρίση στη νέα κυβέρνηση του Γκάμπριελ Ατάλ, μετά τις κατηγορίες ότι απέκρυψε τον αληθινό λόγο για τον οποίο έγραψε τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο. Οι αποκαλύψεις απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να δώσει στην κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νέα πνοή πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Λίγες μέρες μετά τον διορισμό της την περασμένη εβδομάδα, η Καστέρα αντιμετωπίζει πιέσεις να παραιτηθεί αφού ισχυρίστηκε ότι η «απογοήτευσή» της για τις απουσίες δασκάλων στο κρατικό σχολείο του μεγαλύτερου γιου της ήταν πίσω από την επιλογή να τον μεταφέρει σε ιδιωτικό ίδρυμα. Ωστόσο, η πρώην δασκάλα του παιδιού είπε στην εφημερίδα Libération ότι η υπουργός και ο σύζυγός της είχαν αλλάξει σχολείο επειδή το ίδρυμα είχε αρνηθεί να μετακινήσει το αγόρι σε υψηλότερη τάξη.

«Αισθάνομαι ότι μου επιτέθηκε προσωπικά. Δεν έλειπα και ακόμα κι αν ήταν έτσι, εμείς [οι δάσκαλοι] θα είχαμε αντικατασταθεί», είπε στην εφημερίδα η συνταξιούχος πλέον δασκάλα που κατονομάζεται μόνο ως Φλοράνς. Ο δημοσιογράφος Νικολά Πουανκαρέ, του οποίου ο γιος φοιτούσε στο ίδιο δημόσιο σχολείο, υποστήριξε την πρώην δασκάλα, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση: «Σε οκτώ χρόνια δεν υπήρξαν ποτέ απουσίες όπου ο δάσκαλος δεν έχει αντικατασταθεί».

Τη Δευτέρα, στελέχη των εκπαιδευτικών σωματείων ζήτησαν από την Ουντέα Καστέρα που το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Η ίδια αρνήθηκε την αναφορά της Libération και ζήτησε να σταματήσουν οι «προσωπικές επιθέσεις» εναντίον της.

«Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο στον τομέα της προσωπικής και ιδιωτικής μου ζωής. Υπάρχουν επιθέσεις στις οποίες προσπάθησα να απαντήσω όσο το δυνατόν πιο ειλικρινά. Πρέπει να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο», είπε η υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ολυμπιακό χωριό τη Δευτέρα.

Πηγή κοντά στην υπουργό πρόσθεσε: «Η υπουργός Εθνικής Παιδείας αρνείται κατηγορηματικά τις προτάσεις που αναφέρει η Libération. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για τον σκοπό αυτών των αόριστων, άτοπων και βλαβερών προτάσεων για τους γονείς για το παιδί τους πριν από σχεδόν 15 χρόνια».

Η Ουντέα-Καστέρα η οποία έχει τρία παιδιά, είχε αρχικά πει ότι είχε μετακομίσει το μεγαλύτερο σε ιδιωτικό σχολείο μετά από έξι μήνες σε κρατικό σχολείο, επειδή η ίδια και ο σύζυγός της Φρεντερίκ, πρόεδρος του φαρμακευτικού ομίλου Sanofi, ήταν απογοητευμένοι βλέποντας «μια στοίβα από ώρες» να χάνονται από απόντες καθηγητές. «Κάποια στιγμή βαρεθήκαμε, όπως οι γονείς χιλιάδων οικογενειών που επέλεξαν να αναζητήσουν μια διαφορετική λύση», είπε, σε σχόλια που οδήγησαν σε μπαράζ επικρίσεων. Η ίδια πρόσθεσε ότι «πιστεύει στα κρατικά σχολεία».

Το Collège Stanislas de Paris, στο οποίο μετέφεραν τον γιο τους και τα δύο μικρότερα παιδιά τους, είναι ένα ίδρυμα ελίτ με υψηλά δίδακτρα στο έκτο διαμέρισμα του Παρισιού, γνωστό τοπικά ως «Stan» Στους αποφοίτους του περιλαμβάνονται ο πρίγκιπας Αλβέρτος Α' του Μονακό και ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ.

Ο Μακρόν προσπάθησε να αναζωογονήσει τη δύσκολη δεύτερη θητεία του χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τον διορισμό του 34χρονου Γκαμπριέλ Ατάλ, του νεότερου πρωθυπουργού της Γαλλίας, και με έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό που οι επικριτές λένε οτι αποτελεί στροφή προς τα δεξιά.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι το Κόμμα Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση) της Μαρίν Λεπέν – της οποίας ο πρόεδρος, Τζόρνταν Μπαρντέλα, 28 ετών, ηγείται της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές – ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το κυβερνών κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, το οποίο έχει συμμαχήσει με τα κεντρώα κόμματα MoDem και Horizons.

Ο Μακρόν, ο οποίος συγκέντρωσε τους υπουργούς και τους βουλευτές του για μια ομαδική συζήτηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη Δευτέρα, θα περιγράψει τον «οδικό χάρτη» για τα επόμενα τρία χρόνια στην εξουσία σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (16/1) το απόγευμα.