ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εκτοξεύθηκε στο 65% ο ετήσιος πληθωρισμός - Οι αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία
Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία
ΑΡ

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατέγραψε το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο, ενώ ο Φατίχ Καραχάν, είναι ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

Το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον μήνα Ιανουάριο, καθώς αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 65%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα (5/2)

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε κατά 64,86% ετησίως, ελαφρώς υψηλότερα από το 64,77% του Δεκεμβρίου. Οι τομείς με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια με 12% και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με λίγο πάνω από 10%.

Η ένδυση και η υπόδηση ήταν ο μόνος τομέας που παρουσίασε μηνιαία μείωση των τιμών, με -1,61%. Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, αυξήθηκαν μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ η στέγαση αυξήθηκε κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού, πραγματοποιώντας οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023, αθροιστικά κατά 3.650 μονάδες βάσης. Η τελευταία αύξηση της τράπεζας, στις 25 Ιανουαρίου, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 45%.

Οι μηνιαίες αυξήσεις, λένε οι οικονομολόγοι, προέρχονται από μια σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό που όρισε η κυβέρνηση της Τουρκίας για το 2024. Ο κατώτατος μισθός για το έτος έχει αυξηθεί στις 17.002 τουρκικές λίρες (556,50 $) το μήνα, μια αύξηση 100% από τον Ιανουάριο του 2023.

Τα στοιχεία ανακοινωνόνται δύο ημέρες, αφότου η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ανακοίνωσε την παραίτησή της, σε μία απόφαση που οφείλεται όπως είπε στην εκστρατεία «δολοφονίας της φήμης» της και στην ανάγκη προστασίας της οικογένειάς της.

Η Ερκάν είχε αναλάβει καθήκοντα με προεδρικό διάταγμα τον Ιούνιο του 2023 και οδήγησε, μαζί με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμέκ, την ανατροπή της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας και τις επακόλουθες σειρές αυξήσεων των επιτοκίων. Αντικαταστάθηκε το Σάββατο από τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, ο οποίος πέρασε σχεδόν μια δεκαετία ως οικονομολόγος στην Fed της Νέας Υόρκης.