ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούθι χτύπησαν υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών: «Πιέζουμε σκληρά» - Τι ζητούν οι αντάρτες

Οι Χούθι χτύπησαν υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών: «Πιέζουμε σκληρά» - Τι ζητούν οι αντάρτες

Οι αντάρτες Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα και πλάνα από το πλοίο Rubymar που χτύπησαν με πυράυλους.

Τις απειλές τους έκαναν πράξη οι Χούθι, με υποβρύχια καλώδια δεδομένων στην Ερυθρά Θάλασσα να έχουν υποστεί ζημιές, όπως είχαν προειδοποιήσει. Τουλάχιστον 15 υποθαλάσσια καλώδια περνούν από το στενό Mπαμπ αλ Μαντάμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, ένα υδάτινο σώμα πλάτους μόλις 26 χιλιομέτρων σε ορισμένα σημεία. Η Υεμένη είναι η βόρεια ακτή του Στενού.

Πιο συγκεκριμένα, από το πρώτο τους πλήγμα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ζημιές στις επικοινωνίες των Τσιμπουτί. Μάλιστα, οι αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα και πλάνα από το πλοίο Rubymar που χτύπησαν με πυράυλους.

«Οι ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης με τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το βρετανικό πλοίο Rubymar στον κόλπο του Άντεν.», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών των Χούθι εξήγησε τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η επιχείρηση: «Πιέζουμε σκληρά να πραγματοποιηθούν οι προτάσεις που έγιναν και η συμφωνία που έγινε στο Παρίσι να εφαρμοστεί»

Ο Τζο Μπάιντεν τρώγοντας παγωτό εξέφρασε την πεποίθηση του πως η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι κοντά: «Ο σύμβουλος μου εθνικής ασφάλειας λέει ότι είμαστε κοντά. Κοντεύουμε. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Και ελπίζω ότι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός.»

Ωστόσο, Αμερικανικά Μέσα επικαλούμενα Ισραηλινές πηγές αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εξεπλάγην με την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου.

Η πρόταση που εξετάζει η Χαμάς είναι:

  • 40ημερη κατάπαυση πυρός για το Ραμαζάνι
  • Ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους, με αναλογία 10 προς 1
  • Επισκευή των νοσοκομείων και αρτοποιείων στη Γάζα
  • 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Γάζα
  • Παράδοση σκηνών και τροχόσπιτων για τους εκτοπισμένους

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη προσπάθεια που έχει σημειωθεί για μια συμφωνία ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς