ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο έτσι θα διατηρήσετε τις πατάτες τρεις φορές περισσότερο - Η αλάνθαστη μέθοδος

Μόνο έτσι θα διατηρήσετε τις πατάτες τρεις φορές περισσότερο - Η αλάνθαστη μέθοδος
Φωτ.: Unsplash

Το να βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο θα τις βοηθήσει να διατηρηθούν ακόμη περισσότερο

Οι πατάτες θα παραμείνουν φρέσκιες τρεις φορές περισσότερο από το συνηθισμένο αναλόγως το σημείο αποθήκευσης.

Σύμφωνα με την βρετανική Mirror παλαιότερα πίστευαν ότι η αποθήκευση των πατατών στο ψυγείο παρήγαγε μια δυνητικά επιβλαβή χημική ουσία, οπότε όλοι μας βάζαμε τη μεγάλη σακούλα με τις πατάτες μας σε ένα ντουλάπι ή σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο. Ωστόσο, αυτό συχνά οδηγούσε στο να… βλαστήσουν οι πατάτες μας πριν προλάβουμε να τις καταναλώσουμε όλες.

Η έκθεση στο φως μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή σολανίνης από τις πατάτες, μιας τοξικής ένωσης που μπορεί να αλλοιώσει τις πατάτες και να τις κάνει πράσινες. Καλό θα ήταν να τις φυλάξετε σε σκοτεινό μέρος ή να τις αποθηκεύσετε με ένα χάρτινο περίβλημα ή σε σακί από λινάτσα για να τις προστατεύσετε από το φως. Οι πατάτες χρειάζονται καλή κυκλοφορία του αέρα για να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο αποθήκευσης ή μια σακούλα με πλέγμα για να εξασφαλίσετε τον κατάλληλο αερισμό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αποθηκεύστε τις πατάτες μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά, ειδικά από εκείνα που απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο (όπως τα μήλα και τα κρεμμύδια), καθώς μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της βλάστησης. Επιθεωρείτε τακτικά τις αποθηκευμένες πατάτες σας για τυχόν σημάδια αλλοίωσης, όπως μούχλα, μαλακά σημεία ή φύτρες. Απομακρύνετε τυχόν κατεστραμμένες πατάτες για να αποτρέψετε την εξάπλωση των προβλημάτων.

Όλα αυτά τα γνωρίζαμε, ωστόσο πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα.

Νέα δεδομένα αποθήκευσης

Για το λόγο αυτό, συστήθηκε αρχικά οι πατάτες να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι της κουζίνας. Ενώ αυτή εξακολουθεί να είναι μια απολύτως καλή λύση αποθήκευσης, το να τις βάζετε στο ψυγείο θα τις βοηθήσει να διατηρηθούν ακόμη περισσότερο.

Ο Luke Willcox, εμπειρογνώμονας της εταιρείας Seasonal Spuds, δήλωσε στην Express: «Η επίσημη καθοδήγηση από το WRAP (Waste & Resources Action Programme) έχει συμβουλεύσει ότι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των πατατών είναι στο ψυγείο. Η αποθήκευσή τους στο ψυγείο τις βοηθάει να διατηρηθούν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι αν τις αποθηκεύαμε σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ παράλληλα μειώνει τα απορρίμματα τροφίμων».