ΚΟΣΜΟΣ

Shahed 136: Αυτά είναι τα «φθηνά» ιρανικά drones - Πώς λειτουργούν

Shahed 136: Αυτά είναι τα «φθηνά» ιρανικά drones - Πώς λειτουργούν

Τα drones του Ιράν και η χρήση τους στον σύγχρονο πόλεμο 

Τα drones που χρησιμοποίησε το Ιράν για να επιτεθεί στο Ισραήλ είναι τύπου Shahed-136, και είναι τα πιο σύγχρονα στο οπλοστάσιο του Ιράν.

Σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο θα ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση. Η Ουκρανία, οπλισμένη με πυραύλους Patriot, δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ενεργειακή της υποδομή από πολύ μικρότερες επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drone τις τελευταίες εβδομάδες.

Η χρήση του Shahed-136 στην ιρανική επίθεση επιβεβαιώθηκε μέσω ερασιτεχνικού βίντεο, το οποίο δείχνει το Shahed-136 να πετά χαμηλά πάνω από μια περιοχή στο Ιράκ προς το Ισραήλ.

Πετώντας σχετικά αργά σε χαμηλό ύψος, σε συνδυασμό με τον θόρυβο του κινητήρα του που είναι τόσο θορυβώδης όσο ένα χορτοκοπτικό, κάνει το Shahed-136 θεωρητικά εύκολο να καταρριφθεί, λένε ειδικοί.

Το Shahed-136 δεν είναι drone Fist Person View (FPV). Στην αρχική του βασική έκδοση το Shahed-136 δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς στον αέρα, για παράδειγμα για να αποφύγει πυρά από εχθρικά συστήματα αεράμυνας. Αυτό το drone δεν είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες με τη μορφή καμερών, και πρακτικά ο έλεγχος του Shahed-136 βασίζεται στην πρόσβαση δορυφορικής πλοήγησης.

Το Shahed-136 είναι περίπου δύο μέτρα. Η αργή ταχύτητα του drone Shahed-136 (μέγιστη ταχύτητα 185 χλμ. την ώρα), είναι γενικά κάτω από το όριο ανίχνευσης των περισσότερων ραντάρ και έχει μια μικρή υπέρυθρη υπογραφή.

Ποιο είναι το ιρανικό drone

Το HESA Shahed 136, είναι ένα ιρανικό αυτόνομο εναέριο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με πυρομαχικά, επίσημα σε υπηρεσία από το 2021, που αναπτύχθηκε από την HESA. Στον πυρήνα του, έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται σε επίγειους στόχους από απόσταση.

Το σχετικά φτηνό drone εκτοξεύεται πολλαπλά από μια βάση εκτόξευσης (σε παρτίδες των πέντε και άνω). Το drone αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Το σύστημα πιστεύεται ότι αρχικά είχε αναπτυχθεί ενεργά σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Δείτε τα χαρακτηριστικά αυτών των σύγχρονων πολεμικών μηχανών, αλλά και το στρατιωτικό σώμα στη Μέση Ανατολή

Σχετικές ειδήσεις