Η Ελβετία… τρέχει να προλάβει τους υπέρογκους δασμούς Τραμπ – Αύριο (04/08) η πρώτη αντίδραση
Το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως τη Δευτέρα 04 Αυγούστου
Η κυβέρνηση της Ελβετίας είναι ανοικτή στην αναθεώρηση της προσφοράς προς την Ουάσινγκτον σε απάντηση των επαπειλούμενων υψηλών δασμών στις εισαγωγές ελβετικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Γκι Παρμελέν, ενόσω οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι δασμοί ύψους 39% που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να προκαλέσουν ύφεση στην Ελβετία.
Η Ελβετία βρίσκεται σε σοκ από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της επιβολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενός από τα υψηλότερα ποσοστά δασμών που περιλαμβάνει η αναθεώρηση του Ντόναλντ Τραμπ. Αρκετές επαγγελματικές ενώσεις της ελβετικής βιομηχανίας προειδοποιούν ότι διακυβεύονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Με δεδομένο ότι την Παρασκευή ήταν εθνική αργία στη χώρα, η αντίδραση της αγοράς αναμένεται αύριο (04/08).
Το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσει τα επόμενα βήματα και σύμφωνα με τον Παρμελέν, η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα πριν από την επιβολή των αμερικανικών δασμών, την 7η Αυγούστου.
Με βάση το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Ελβετία που ανήλθε πέρυσι στα 38,5 δισ. ελβετικά φράγκα, η χώρα βρίσκεται μεταξύ διαφορετικών επιλογών, όπως το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικού LNG ή της πραγματοποίησης επιπλέον επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από ελβετικές εξαγωγικές εταιρείες των τομέων των φαρμακευτικών προϊόντων, της ωρολογοποιίας και της μηχανουργίας.
Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας επεσήμανε, επίσης, ότι μαζί με την πρόεδρο, Καρίν Κέλερ – Σούτερ, είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες, εάν απαιτηθεί.