Ισραήλ: Η Τουρκία μπορεί να μετατραπεί από αντίπαλος σε εχθρό, προειδοποιεί Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Οι αξιωματούχοι από το Ισραήλ απέρριψαν τις διαψεύσεις της Συρίας και της Τουρκίας, λέγοντας ότι είχαν απευθυνεί προειδοποιήσεις πριν από την επίθεση, αλλά αγνοήθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη

Ισραήλ: Η Τουρκία μπορεί να μετατραπεί από αντίπαλος σε εχθρό, προειδοποιεί Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Η Τουρκία μπορεί «να μετατραπεί από αντίπαλος σε εχθρό» εν μέσω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Το δημοσιεύμα επικαλούμενο εκτιμήσεις στους κόλπους του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας, αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει έναν σουνιτικό άξονα, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων, και αντι-ισραηλινός.

Η Τουρκία είναι «αντίπαλος και όχι εχθρός» για το Ισραήλ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι ασφαλείας στο ισραηλινό μέσο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εν μέσω των συνεχιζόμενων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει έναν σουνιτικό άξονα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι αντι-ισραηλινός.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση από αέρος των ισραηλινών δυνάμεων κατά τουρκικού στόχου στο Αμπού αλ -Νουχούρ στη Συρία, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αποφασίστηκε έπειτα από στενή παρακολούθηση της κατάστασης και βάσει εισηγήσεων των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και υπό την πίεση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγου Εγιάλ Ζαμίρ, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα, αποφεύγοντας παράλληλα σαφώς την πρόκληση απωλειών.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας διευκρίνισαν ότι, μετά την 7η Οκτωβρίου, η δέσμευση του Ισραήλ είναι να εντοπίζει τις απειλές και να τις εξουδετερώνει στα πρώτα τους στάδια.

Η συγκεκριμένη αντίληψη αποτυπώνεται και στο πλαίσιο των εξελίξεων στις σχέσεις Συρίας-Τουρκίας. Ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ υπάρχει η διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει μορφή ούτε θα επιχειρηθεί η προώθησή της μέσω άλλων οδών.

Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις μεταξύ Λιβάνου και Συρίας

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν επίσης ότι ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα είναι γνωστό πως τρέφει βαθύ μίσος για τη Χεζμπολάχ και τους Ιρανούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν απέχει πολύ η στιγμή κατά την οποία θα απαιτήσει ανταλλάγματα και θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τον θάνατο των δυνάμεών του κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, επί της διακυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του περί μετριοπάθειας και επιθυμίας για ειρήνη.

Για τον λόγο αυτό, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, ώστε να διασφαλίσει ότι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές δεν θα μετατραπούν σε «ζώνες ανομίας», οι οποίες θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν απειλή για το Ισραήλ.

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι του μηχανισμού ασφαλείας άφησαν να εννοηθεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να φτάσει στα σύνορα του Ισραήλ όχι μόνο μέσω του συριακού εδάφους, αλλά και μέσω πρόσθετων οδών, όπως η Λωρίδα της Γάζας.

Ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ παρακολουθεί αυτές τις προσπάθειες με στόχο να τις αποτρέψει. Μέρος της σχετικής δραστηριότητας διεξάγεται μέσω διπλωματικών διαύλων, με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Jerusalem Post.

«Πάγωσαν» οι συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας μετά το πλήγμα σε στρατιωτική βάση

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ασάαντ αλ-Σαϊμπανί, δήλωσε την Κυριακή το πρωί ότι, μετά το ισραηλινό πλήγμα στη Συρία, οι συνομιλίες με το Ισραήλ έχουν διακοπεί και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξή τους.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αλ-Σαϊμπανί δήλωσε ότι προτεραιότητα της Δαμασκού είναι να σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα και ότι απαιτούνται βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι τις ημέρες που ακολούθησαν την πτώση του Άσαντ το 2024, «το Ισραήλ προσπάθησε να διασφαλίσει την ασφάλειά του μέσω ωμής βίας και δεν τα κατάφερε».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ποντάρει κανείς στο Ισραήλ, αλλά η Συρία είχε πολύ μεγάλες ελπίδες για την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων με τους γείτονές της».

Ο αλ-Σαϊμπανί υποστήριξε ακόμη ότι στις αρχές του έτους, οι δύο πλευρές είχαν «συμφωνήσει γραπτώς σχεδόν σε όλα» σχετικά με μια συμφωνία ασφαλείας, η οποία θα προέβλεπε αρκετές ζώνες ασφαλείας στο συριακό έδαφος, κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Μεταξύ αυτών θα υπήρχε μια ζώνη ασφαλείας στην οποία θα βρίσκονταν μόνο δυνάμεις του ΟΗΕ, καθώς και άλλες περιοχές όπου θα αναπτύσσονταν συριακές δυνάμεις με διαφορετικά επίπεδα στρατιωτικής ισχύος.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «δεν έχουμε δει ότι το Ισραήλ έχει την πραγματική επιθυμία να καταλήξει σε συμφωνία».

Διαβάστε επίσης

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή