ΚΟΣΜΟΣ

Μοιρασμένοι οι Γερμανοί σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Μοιρασμένοι οι Γερμανοί σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επιθυμεί το 46% των Γερμανών, ενώ σχεδόν ίδιο (45%) είναι το ποσοστό εκείνων οι οποίοι προτιμούν την επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πολιτικού βαρόμετρου που διενεργείται για λογαριασμό του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF.

Στην αντίστοιχη έρευνα του Αυγούστου, μόλις το 31% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας, με το 61% να δηλώνει το αντίθετο.

Σύμφωνα, πάντως, με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, το 57% των Γερμανών αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ενώ το 32% βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε άλλα ερωτήματα της ίδιας σφυγμομέτρησης, οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με ποσοστό, σταθερά, στο 38%, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι μόνοι που κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν στο 31%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες περιορίζονται στο 4%, κάτω από το όριο του 5%, οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα πέφτοντας στο 12%, όσο χάνουν και οι Πειρατές, οι οποίοι βρίσκονται, πάντως, στο 5%. Η Αριστερά μένει σταθερή στο 6%.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή καγκελάριου, η Άγκελα Μέρκελ προηγείται με 49%, έναντι 40% του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Πέερ Στάινμπρουκ. Αν πάντως οι Γερμανοί ψήφιζαν και για Αμερικανό Πρόεδρο, θα εξέλεγαν τον Μπαράκ Ομπάμα με 89%, ενώ μόνο το 2% θα προτιμούσε τον Μιτ Ρόμνει.