ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η χώρα δεν έχει απελευθερωθεί από το καθεστώς Καντάφι

Λιβύη: Η χώρα δεν έχει απελευθερωθεί από το καθεστώς Καντάφι

Ο πρόεδρος της λιβυκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ αλ Μεγκαρίεφ εκτίμησε ότι δεν έχει επιτευχθεί πλήρως η «απελευθέρωση» της χώρας από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι

ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

«Δεν έχει επιτευχθεί πλήρως σε κάποιες περιοχές η απελευθέρωση της χώρας», δήλωσε ο Μεγκαρίεφ αναφερόμενος κυρίως στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του παλαιού καθεστώτος, όπου εδώ και αρκετές ημέρες σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις.

Ο Μεγκαρίεφ αναφέρθηκε στη μετά-Καντάφι περίοδο κάνοντας λόγο για «καθυστερήσεις και παραλείψεις» στη δημιουργία στρατού και αστυνομίας, στον έλεγχο των όπλων, αλλά και στη μη ενσωμάτωση των πρώην ανταρτών στους κρατικούς θεσμούς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς και όσον αφορά την εθνική συμφιλίωση.

«Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και εντάσεις μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της κοινωνίας, αλλά επίσης και την εξάπλωση του χάους, της αταξίας, της διαφθοράς γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην αποδοτικότητα των διαφόρων κυβερνητικών οργανισμών», υπογράμμισε ο Μεγκαρίεφ.