ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Η Κύπρος εμποδίζει την ένταξή μας στην ΕΕ

Νταβούτογλου: Η Κύπρος εμποδίζει την ένταξή μας στην ΕΕ

Οι Ελληνοκύπριοι εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και συνεχίζουν την "απομόνωση" των Τ/κ υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας χθες σε συνέδριο στη Φινλανδία για το ρόλο της Αγκυρας υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρώπη που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης "Paasikivi Society".

Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου ο Νταβούτοβλου είπε ότι οι Ε/κ απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν ωστόσο εντάχθηκαν στην ΕΕ παρά την αρνητική τους ψήφο και παρά τις δεσμεύσεις των Βρυξελλών.

"Οι Ε/κ εμποδίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θεωρούν ότι η Τουρκία με αυτό το τρόπο θα καταστεί πιο αδύναμη και ότι θα αναγκαστεί να `εκλιπαρεί` για ένταξη. Εμεις αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ, η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να είναι δίκαιη", είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ανέφερε ακόμη ότι αν η "Ε/κ διοίκηση" αποδεχόταν το σχέδιο Ανάν , σήμερα θα είχαμε μια ενωμένη Κύπρο και θα είχε επιτευχθεί η οικονομική ενσωμάτωση και ολοκλήρωση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Είπε ακόμη ότι θα είχε αποφευχθεί και η "κατάρρευση της ε/κ οικονομίας".