Μέρκελ: Έχουμε ευθύνη για το Ολοκαύτωμα

Μέρκελ: Έχουμε ευθύνη για το Ολοκαύτωμα

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία έχει "μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού", λίγες μόλις ημέρες πριν από την 80ή επέτειο από την έλευση στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ.

"Φυσικά, έχουμε μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού, για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και πάνω από όλα, επίσης, για το Ολοκαύτωμα", αναφέρει η Μέρκελ σε μήνυμά της που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της, ενώ την Τετάρτη είναι η επέτειος της ανόδου στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, στις 30 Ιανουαρίου του 1933.

"Πρέπει να το πούμε σαφώς, από γενιά σε γενιά, και θα το πω και πάλι: με θάρρος, με το θάρρος του πολίτη, ο κάθε ένας ξεχωριστά δεν πρέπει να επιτρέψει τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό να έχουν καμία τύχη".

"Είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία μας, δεν κρύβουμε τίποτα, δεν καταπιέζουμε τίποτα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό για να μπορούμε στο μέλλον να είμαστε ένας καλός και αξιόπιστος εταίρος, όπως ευτυχώς είμαστε ήδη σήμερα", τόνισε.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος, κληθείς να αναλάβει το αξίωμα αυτό από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, στρατάρχη Πολ φον Χίντενμπουργκ.