ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κήρυξε «πόλεμο» κρέατος στις ΗΠΑ

Η Ρωσία κήρυξε «πόλεμο» κρέατος στις ΗΠΑ

Καθώς Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο, η Ρωσία περνάει στην αντεπίθεση σκληραίνοντας τη στάση της απέναντι στην Ουάσινγκτον, με αφορμή το κρέας.


Η Μόσχα αποφάσισε την απαγόρευση των εισαγωγών κρέατος από τις ΗΠΑ, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, λόγω της χρήσης μιας ορμόνης στη διατροφή των ζώων, της ρακτοπαμίνης, που αυξάνει τη μυική μάζα.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσίας για προστατευτισμό, ο οποίος αντιβαίνει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο είναι μέλος.

Η απαγόρευση αφορά χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα και τα υποπροϊόντα τους.

Η αρμόδια ρωσική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν συμμορφώθηκαν με τις ρωσικές απαιτήσεις για το κρέας που εισάγει η χώρα, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η χρήση ρακτοπαμίνης.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν άμεση. «Αυτές οι ενέργειες απειλούν τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις. Δεν είναι συμβατές με τους διεθνείς κανόνες ούτε με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στον ΠΟΕ», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος Άντρεα Μεντ.

Πάντως, η Ρωσία συνεχίζει τις εισαγωγές από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ουσία, όπως ο Καναδάς, υποστηρίζει όμως ότι οι έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα ποσοστά της στις ποσότητες του κρέατος.

Η ενέργεια της Μόσχας ερμηνεύεται από αναλυτές ως συνέχεια στη σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στις ΗΠΑ, όπως με την απαγόρευση υιοθεσιών παιδιών, από τη Ρωσία από Αμερικανούς πολίτες. Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον για παρέμβαση στα εσωτερικά της, με αφορμή τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ οι δύο χώρες έχουν αντίθετη στάση και στο θέμα της Συρίας.