ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες πιστών στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου

Χιλιάδες πιστών στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου

Πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοί από κάθε γωνιά της γης συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τρίτη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου Πάπα Φραγκίσκου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης, ενώ εκατοντάδες ήταν και οι επίσημοι από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα στους πιστούς για την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας και του περιβάλλοντος στο κήρυγμά του κατά την τελετή ενθρόνισής του.

Απευθυνόμενος στους πιστούς και τους ξένους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στη Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ο αργεντίνος πάπας επανέλαβε το μήνυμα που έχει στείλει από την εκλογή του την περασμένη Τετάρτη: ότι αποστολή της Εκκλησίας είναι η προστασία των φτωχών και αδύναμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054, παρίσταντο σε πρώτη λειτουργία Πάπα ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην τελετή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατόπιν επιθυμίας του Πάπα, η ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε στα ελληνικά.

Λίγο μετά το ευαγγέλιο που διαβάστηκε στην ελληνική γλώσσα, ο Πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε τον πρώτο του λόγο ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στο Βατικανό. Ο νέος Ποντίφικας έστειλε ένα δυναμικό μήνυμα με πολιτικοκοινωνική διάσταση και έκανε έκκληση προς τους πιστούς να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα. Ο λεγόμενος «Πάπας των φτωχών» επανέλαβε την ανάγκη για απάλειψη των ανισοτήτων.

Η αποστολή της Εκκλησίας «σημαίνει να σεβόμαστε όλα τα πλάσματα του Θεού και να σεβόμαστε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Σημαίνει να προστατεύουμε τους ανθρώπους, να δείχνουμε στοργικό ενδιαφέρον για τον κάθε άνθρωπο, ειδικά τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν ανάγκη, που συχνά είναι οι τελευταίοι τους οποίους σκεπτόμαστε», είπε ο Πάπας.

Ο νέος ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

Ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του ποντίφικα.

«Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε.

Πριν τη θεία λειτουργία, ο Πάπας έκανε τον γύρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου μέσα σε ανοιχτό λευκό τζιπ, αρνούμενος να χρησιμοποιήσει το αλεξίσφαιρο παπικό όχημα (popemobile) στο οποίο επέβαινε συχνά ο προκάτοχός του, και σταματώντας συχνά για να χαιρετίσει τα πλήθη.

Δείτε τις εικόνες από την τελετή: