ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμα και ο Σρέντερ υπέκυψε στη «γοητεία» της Μέρκελ

Ακόμα και ο Σρέντερ υπέκυψε στη «γοητεία» της Μέρκελ

Το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ έπλεξε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, ο Σρέντερ εξήρε την πρώην πολιτική του αντίπαλο Άνγκελα Μέρκελ για τον τρόπο που επέλεξε να ηγηθεί στην Ευρώπη καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ε.Ε., αν κι εξέφρασε την άποψη ότι οι αρχικοί της δισταγμοί μερικά χρόνια νωρίτερα έκαναν τις προσπάθειες διάσωσης του ενιαίου νομίσματος «πιο ακριβές» από όσο θα έπρεπε να είναι.

Ο Σρέντερ, πρώην ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που κυβέρνησε από το 1998 ως το 2005, σημείωσε ακόμα ότι ορισμένα στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), προκάλεσαν αχρείαστους φόβους στην Ε.Ε. για την ηγεσία της Γερμανίας, όπως ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, που είχε δηλώσει την περασμένη χρονιά ότι «η Ευρώπη μιλάει γερμανικά».

Ο Σρέντερ, ο οποίος έχει εκδηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στον υποψήφιο του SPD έναντι της Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε παρ' όλα αυτά ότι η καγκελάριος κάνει αξιοπρεπώς την δουλειά της.

«Η κ. Μέρκελ μάλλον καθυστερημένα πήρε τις απαραίτητες αποφάσεις στις προσπάθειες διάσωσης και για την επίδειξη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ», σημείωσε ο πρώην καγκελάριος.

«Αυτή η καθυστέρηση βεβαίως έκανε τις προσπάθειες να σωθεί το ευρώ πιο ακριβές. Αλλά δεν απέρριψε τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας. Αντί γι' αυτό, ηγείται με αυτοσυγκράτηση. Και, κατά την άποψή μου, αυτό είναι καλό».