ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Συνάντηση Μαριάνο Ραχόι με τον Πάπα Φραγκίσκο

Βατικανό: Συνάντηση Μαριάνο Ραχόι με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έγινε σήμερα ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκής κυβέρνησης που έγινε δεκτός από τον νέο Πάπα Φραγκίσκο και συζήτησε μαζί του ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, κυρίως για την κρίση στον τομέα της απασχόλησης και για την πολιτική της Ισπανίας όσον αφορά τον γάμο και την οικογένεια.


Σύμφωνα με την επίσημη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού, η συνομιλία με τον Πάπα και στη συνέχεια με τον Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού Ταρτσίζιο Μπερτόνε εστιάσθηκε «στην ουδόλως εύκολη οικονομική-χρηματοπιστωτική κατάσταση (. . .) στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία έχει προκαλέσει μία μεγάλη κρίση στον τομέα της εργασίας, η οποία με τη σειρά της πλήττει πολυάριθμες οικογένειες και ιδιαιτέρως τους νέους».

Μεταξύ των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν την Εκκλησία και την Ισπανία συζητήθηκαν αυτά «των θεσμών γάμου και της οικογένειας, καθώς και η σημασία της θρησκευτικής εκπαίδευσης», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Αγία Έδρα στο παρελθόν είχε αντιταχθεί σφόδρα στην πολιτική που είχε ακολουθήσει ο σοσιαλιστής προκάτοχος του Ραχόι στην κυβέρνηση της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο όσον αφορά την απελευθέρωση των εκτρώσεων και του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Η παντοδύναμη στη χώρα εκκλησία της Ισπανίας πρωτοστάτησε στην εκστρατεία εναντίον των μέτρων αυτών.

Μολονότι ο νέος Πάπας δεν έχει εκφρασθεί —όσο ο προκάτοχός του στην Αγία Έδρα, Βενέδικτος Ιστ'— εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων, είχε ταχθεί εναντίον του όσο είχε χρηματίσει επίσκοπος του Μπουένος Άιρες.