ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις για την ασφάλεια»

Σκόπια: «Τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις για την ασφάλεια»

Στις προκλήσεις για την ασφάλεια, απειλές και κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα Σκόπια, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια στην περιφέρεια και στην ευρω-ατλαντική ζώνη, όπως και σε προκλήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι σε ομιλία του με θέμα «Οι προκλήσεις για την ασφάλεια των Σκοπίων το 2013» που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Τζαφέρι, ο σύγχρονος κόσμος δέχεται ραγδαίες αλλαγές, ασύμμετρες απειλές και κίνδυνοι που δεν αναγνωρίζονται.

Η τρομοκρατία και το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, η τέταρτη γενιά πολέμου, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός και ο εξτρεμισμός, η παράνομη μετανάστευση, η αστάθεια και δυσλειτουργία των κρατών καθώς και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αποτελούν ένα μέρος των σύγχρονων κινδύνων.

«Ως υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, περισσότερο από δύο δεκαετίες, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας, κινδύνων και απειλών καθώς και για τη διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πέραν αυτής», είπε οΤζαφέρι.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα Σκόπια από το 2002 και μετά από καταναλωτής έγινε εξαγωγέας ασφάλειας, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 180 κυανόκρανους και το 3 τοις εκατό των γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων μας βρίσκονται σε τέσσερις αποστολές: στην ISAF, ALTEA, UNIFIL και στην KFOR. Ο στρατός συνεχίζει δυναμικά τη διαδικασία μετασχηματισμού και τη συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των απειλών», είπε ο αλβανικής καταγωγής υπουργός Άμυνας των Σκοπίων.