ΚΟΣΜΟΣ

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του «νοσοκόμου του θανάτου»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του «νοσοκόμου του θανάτου»

Ο νοσοκόμος που ομολόγησε για τη δολοφονία τουλάχιστον 40 ασθενών που βρίσκονταν υπό την επιτήρησή του, και υποπτεύεται ότι έχει δολοφονήσει εκατοντάδες ακόμη, απολογήθηκε για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή, ωστόσο ισχυρίζεται ακόμα ότι οι δολοφονίες του ήταν απόρροια ελεημοσύνης, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή 60 Minutes του CBS.


Ο Τσαρλς Κάλεν εκτίει ποινή εξάκις ισοβίων από το 2006, όταν και ομολόγησε ότι δηλητηρίασε τουλάχιστον 40 ασθενείς στο Νιού Τζέρσεϊ και την Πενσυλβάνια, κατά τη διάρκεια της 16ετους καριέρας του.

Ο Κάλεν θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους μανιακούς δολοφόνους στην ιστορία των ΗΠΑ, με το παρατσούκλι «Άγγελος του θανάτου» να τον ακολουθεί. Ο νοσοκόμος δηλώνει πως οι δολοφονίες που διέπραξε ήταν δολοφονίες οίκτου, σε προσπάθειά του να απαλύνει τους ασθενείς από τον πόνο τους, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών –όπως αποδείχθηκε- έχαιραν άκρας υγείας πριν τον θάνατό τους.

Ο μανιακός δολοφόνος έδωσε συνέντευξη για πρώτη φορά από τη σύλληψή του στο 60 Minutes, και σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί τον εαυτό του δολοφόνο, απάντησε: «Δυσκολεύτηκα επί πολλά χρόνια μέχρι να αποδεχθώ αυτόν τον όρο. Πλέον, καταλαβαίνω πως αυτό είμαι».
Όταν ρωτήθηκε αν εισέπραττε ικανοποίηση από τις δολοφονίες, ο 40χρονος Κάλεν είπε: «Όχι. Νόμιζα ότι αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν, και γι' αυτό πίστευα πως τους βοηθάω με την πράξη ελεημοσύνης μου». Στην υπόδειξη του δημοσιογράφου, που τόνισε ότι πολλοί από τους ασθενείς ήταν απολύτως υγιείς, ο πρώην νοσοκόμος δήλωσε: «Ξέρεις, σκοπός μου δεν είναι να δικαιολογήσω τις πράξεις μου. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως ορισμένες φορές ένιωθα συγκλονισμένος».

Στη συνέντευξη, που προβλήθηκε στο CBS το βράδυ της Κυριακής, ο Κάλεν ανέφερε πως, εφόσον δεν είχε συλληφθεί, θα είχε προχωρήσει στη δολοφονία ακόμη περισσότερων ανθρώπων.

Αν και υπήρχαν βάσιμες υποψίες σε κάθε νοσοκομείο που είχε εργαστεί, ποτέ δεν είχε αναφερθεί επίσημα κάποια ανησυχία η οποιοδήποτε περιστατικό, με αποτέλεσμα ο Κάλεν να είναι ελεύθερος να συνεχίζει το δολοφονικό του έργο ανενόχλητος, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Όταν ο νοσοκόμος προσελήφθη στο Saint Luke's Hospital της Πενσυλβάνια, είχε ήδη αναγκαστεί να παραιτηθεί από πέντε νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον φάκελό του. Ο Κάλεν παραδέχεται ότι σκότωσε πέντε ανθρώπους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, και ενώ υπήρχαν υποψίες, η διοίκηση τον ανάγκασε να παραιτηθεί εκ νέου, σε αντάλλαγμα για καλές συστάσεις στον επόμενο εργασιακό του χώρο.

Ακολούθως, προσελήφθη στο New Jersey's Somerset Medical Center, όπου πραγματοποίησε θανατηφόρες ενέσεις σε 13 ασθενείς, σε διάστημα 13 μηνών. Η αποκάλυψη της μανιώδους φύσης του Κάλεν έγινε μόνο όταν το νοσοκομείο ανακάλυψε πως είχε χορηγήσει θανατηφόρα ένεση σε έναν καθολικό ιερέα που ανάρρωνε από πνευμονία.

Σε ερώτηση για το πώς ήταν τόσο σίγουρος ότι δεν θα πιανόταν, ο πρώην νοσοκόμος απάντησε: «Νομίζω ότι είναι εξ αιτίας των μηνύσεων. Αν τα νοσοκομεία εντόπιζαν και ανέφεραν κάποιο πρόβλημα, θα ήταν υπόλογα σε αγωγές εκατομμυρίων δολαρίων. Πιστεύω πως απλά προτιμούσαν να θάβουν τα γεγονότα, προκειμένου να μην βρεθούν σε δυσχερή θέση».

Ο Κάλεν αποκάλυψε ακόμα ότι, ενώ δούλευε στο Somerset, το νοσοκομείο του επέτρεψε να εργαστεί για μία τελευταία βάρδια, αν και επρόκειτο να τον απολύσει την επόμενη ημέρα. «Το παράξενο με το Somerset είναι πως σχεδίαζαν να με απολύσουν, αλλά με άφησαν να δουλέψω για μία ακόμα νύχτα, αν και υποπτευόντουσαν ότι κάνω κακό σε ασθενείς. Αυτό, να ξέρετε, είναι περίεργα πράγματα».