ΚΟΣΜΟΣ

Στην τέταρτη ημέρα μπαίνουν οι ταραχές στην Τουρκία

Στην τέταρτη ημέρα μπαίνουν οι ταραχές στην Τουρκία

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία, στήνοντας οδοφράγματα και προσπαθώντας να πυρπολήσουν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Το πρωί βρήκε σε ηρεμία τους δρόμους σε διάφορες πόλεις, όπου τη νύχτα συνεχίζονταν οι οργισμένες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, μπαίνοντας στο τέταρτο 24ωρο ταραχών.

Στη Σμύρνη, οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιά στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η φωτιά κατασβήστηκε πριν προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Στην Άγκυρα η αστυνομία επιτίθεται με βαρβαρότητα στους διαδηλωτές, τραυματίζοντας δεκάδες. Υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες για περιστατικό όπου αστυνομικός πυροβόλησε με πραγματικά πυρά στο κεφάλι διαδηλωτή ο οποίος νοσηλευέται σε νοσοκομείο της 'Αγκυρας σε κρίσιμη κατάσταση. Βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου που δείχνουν οχήματα της τουρκικής αστυνομίας να περνούν κυριολεκτικά πάνω από διαδηλωτές που βρίσκονται στο έδαφος. Την επίθεση των αστυνομικών δέχτηκε και το πολιτιστικό κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ», όπως και τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε μεγάλη λεωφόρο στα στενά του Βοσπόρου, ξεριζώνοντας στάσεις λεωφορείων και οδικές πινακίδες και σπάζοντας πεζοδρόμια. Στο σημείο αυτό σημειώθηκαν κάποια από τα πιο βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στους δρόμους γύρω από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, στη συνοικία Μπεσίκτας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Την πρωτοφανούς σκληρότητας καταστολή από την τουρκική αστυνομία χαρακτήρισε «πραγματικά επαίσχυντη» η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία. «Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο Ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ορισμένες από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αρχές, όπως η χρήση σπρέι πιπεριού, ήταν «λανθασμένες» αλλά προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «εάν μαζευτούν 100.000 άτομα, εγώ θα φέρω 1 εκατομμύριο από το κόμμα μου». Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες περί αυταρχισμού. «Αν χαρακτηρίζουν δικτάτορα έναν υπηρέτη του λαού, δεν έχω τίποτα άλλο να πω» ήταν η απάντησή του στους διαδηλωτές, που τον καλούν να παραιτηθεί.