ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι Σύροι αντάρτες «ξεκοιλιάζουν και τρώνε» τους εχθρούς τους

Πούτιν: Οι Σύροι αντάρτες «ξεκοιλιάζουν και τρώνε» τους εχθρούς τους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του να πωλεί όπλα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει παραδώσει προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.


«Αν και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επικρίνει τη Ρωσία για τα σχέδιά της να προωθήσει αμυντικά συστήματα πυραύλων στις δυνάμεις της Δαμασκού, τα συμβόλαια αυτά είναι νόμιμα και δεν πρόκειται να ανατρέψουν τις ισορροπίες δυνάμεων», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Το σύστημα S-300 είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως «το συμβόλαιο αυτό είχε υπογραφεί προ πολλών ετών αλλά δεν έχει εκπληρωθεί ακόμη».

Μιλώντας στη σύνοδο με την ηγεσία της ΕΕ στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ, ο Πούτιν υποστήριξε πως κάθε ξένη επέμβαση στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία είναι καταδικασμένη να αποτύχει και θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.

Παράλληλα, ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την απόφαση της ΕΕ να μην παρατείνει για τα κράτη μέλη της το εμπάργκο στον εξοπλισμό των ανταρτών.
Μάλιστα ο Πούτιν αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο στην ενδεχόμενη παρουσία της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική συνδιάσκεψη «Γενεύη-2», τονίζοντας πως αμφιβάλλει για την ασφάλεια της ρωσικής αντιπροσωπείας απέναντι σε αντάρτες που «ξεκοιλιάζουν και τρώνε» τους εχθρούς του.

«Τα τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν μέλη της συριακής αντιπολίτευσης να ξεκοιλιάζουν τους νεκρούς εχθρούς τους και να καταβροχθίζουν τα όργανά τους. Ελπίζω να μη υπάρξουν τέτοιοι συμμετέχοντες στη Γενεύη-2, διότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσα να εγγυηθώ την ασφάλεια των Ρώσων απεσταλμένων και θα είναι επίσης δύσκολο να συνεργασθούμε μαζί τους», δήλωσε ο Πούτιν.