ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ηρεμία μετά από μία ακόμα νύχτα συγκρούσεων

Τουρκία: Ηρεμία μετά από μία ακόμα νύχτα συγκρούσεων

Ηρεμία επικρατεί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το πρωί, μετά από την άγρια αστυνομική επέμβαση, που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και κορυφώθηκε αργά το βράδυ.


Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες (υπολογίζονται σε 300) εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά και δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Η τουρκική αστυνομία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της την πλατεία Ταξίμ και κεντρικές αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από ένα όργιο καταστολής στο οποίο επιδόθηκε. Το πάρκο Γκεζί μετατράπηκε σε υπαίθριο «νοσοκομείο εκστρατείας». «Οι περισσότεροι που έρχονται σε μας είναι κυρίως τραυματίες με εγκαύματα, άνθρωποι που ένιωσαν δυσφορία από τα δακρυγόνα, ή είχαν κάποιο σπάσιμο ή χρειάζονταν ράμματα», δήλωσε μια εθελόντρια νοσοκόμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τουρκική αστυνομία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της την πλατεία Ταξίμ και κεντρικές αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από ένα όργιο καταστολής στο οποίο επιδόθηκε, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, τόνους νερού υπό πίεση, ακόμα και πλαστικών σφαιρών.

Οι τελευταίες συγκρούσεις στους δρόμους γύρω από την Ταξίμ έγιναν γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα (0:00 GMT). Λίγο πριν από τις 5:00 π.μ. (0200 GMT), και ενώ ακούστηκε η προσευχή του μουεζίνη στους δρόμους που οδηγούν στο Βόσπορο, αρκετά απορριμματοφόρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί οκτώ ημέρες, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί.

Διαβάστε επίσης:

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ΗΠΑ για τη κατάσταση στην Τουρκία