ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ

Τουρκία: Νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ

Πάνω από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την απόφαση της δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο έναν αστυνομικό, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία διαδηλωτή, ανέφεραν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.


Ένας τούρκος αστυνομικός προσήχθη χθες για τον θανάσιμο τραυματισμό την 1η Ιουνίου – με μια σφαίρα στο κεφάλι – του 26χρονου Ετέμ Σαρισουλούλ, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έως την έναρξη της δίκης του.
Ο 26χρονος Σαρισουλούλ υπέκυψε την 14η Ιουνίου.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει τον νεαρό να καταρρέει μπροστά σε έναν αστυνομικό, ο οποίος στη συνεχεία απομακρύνεται από το σημείο με το όπλο στο χέρι.

Υπενθυμιζεται πως τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαζικών καθημερινών διαδηλώσεων στην Τουρκία τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες είχαν αρχίσει ως διαμαρτυρία για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί στο εσωτερικό της, ωστόσο στη συνέχεια έλαβαν καθαρά αντικυβερνητικό χαρακτήρα, καταγγέλοντας τον ισλαμιστή πρωθυπουργό για «αυταρχική διακυβέρνηση».

Στο μεταξυ, τουλάχιστον 20 άτομα τα οποία φέρονται να πρωτοστάτησαν στις αντκυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Τουρκία συνέλαβαν την Τρίτη οι αρχές της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Οι συλλήψεις συνέπεσαν με νέα επίθεση του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, κατά των διαδηλωτών, αλλά και κατά δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου BBC, με κατηγορίες για «συνωμοσία για να πληγεί η Τουρκία».

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», οι αρχές συνέλαβαν τους 20 μετά από έρευνες σε 30 συγκεκριμένες διευθύνσεις, αποδίδοντάς τους σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» και «επιθέσεις κατά της αστυνομίας και του περιβάλλοντος» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο αρχηγός του και πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για μία ακόμη φορά «ξένες δυνάμεις οι οποίες θέλουν να αποτρέψουν την ενδυνάμωση της χώρας» ως υπεύθυνες για τις συγκρούσεις.
Πρόσθεσε ότι ίδιου τύπου συνωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Βραζιλία, αναφέροντας ότι και οι δύο χώρες ξεπλήρωσαν πρόσφατα το χρέος τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, στην οποία του έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αστυνομικής βίας στην Τουρκία, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα, είχε και ο γενικός γραμματέας του 47μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, στην Άγκυρα.