ΚΟΣΜΟΣ

Aστρονομικό το ποσό που δίνουν μηνιαίως στον Άσαντ οι εταίροι του

Aστρονομικό το ποσό που δίνουν μηνιαίως στον Άσαντ οι εταίροι του

Με 500 εκατ. δολάρια μηνιαίως σε πετρέλαιο και γραμμές πίστωσης στηρίζουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ οι τρεις βασικοί του εταίροι, Ιράν, Κίνα και Ρωσία.

Η αποκάλυψη γίνεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του συριακού καθεστώτος ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα οικονομίας. Ο Καντρί Τζαμίλ παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times όπου δήλωσε μάλιστα ότι οι σύμμαχοί της Συρίας σύντομα θα βοηθήσουν στην «αντεπίθεση» εναντίον του «ξένου σχεδίου» για την ανατροπή του καθεστώτος.

«Δεν είναι κακό να έχεις πίσω σου τους Ρώσους, τους Κινέζους και τους Ιρανούς» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτές οι τρεις χώρες μας βοηθούν πολιτικά, στρατιωτικά και επίσης οικονομικά».

Ο κ. Τζαμίλ δήλωσε πως η Τεχεράνη έχει δώσει απεριόριστη γραμμή πίστωσης στη Συρία για τρόφιμα και προϊόντα πετρελαίου. Ο κ. Τζαμίλ δήλωσε επίσης ότι η Δαμασκός έχει σταματήσει να συναλλάσσεται με δυτικά νομίσματα και πως χρησιμοποιεί τα νομίσματα της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. «Τώρα έχουμε μία σταθερή γραμμή ανάμεσα στη Συριακή λίρα και αυτά τα τρία νομίσματα, ενώ βγήκαμε από τον κύκλο του ευρώ και του δολαρίου».