ΚΟΣΜΟΣ

Σεξουαλικό σκάνδαλο στο Βατικανό

Σεξουαλικό σκάνδαλο στο Βατικανό

Ο λόγος για τον επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του Πάπα ο οποίος, βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ασανσέρ με νεαρό άνδρα. Πριν ξεκινήσουμε την ιστορική αναδρομή να αναφέρουμε ότι, ο Πάπας Φραγκίσκος σύστησε μια ειδική επιτροπή για να διερευνά σε βάθος τυχόν ατασθαλίες και έθεσε επικεφαλής τον ιερέα Μπατίστα Ρίκα, τον άνθρωπο δηλαδή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Η ιστορία του ξεκινά το 1999 μετά από την θητεία του στη Βέρνη της Ελβετίας όπου τότε φαίνεται να ξεκίνησε η στενή φιλία με τον αρχηγό της ελβετικής φρουράς, ονόματος Πάτρικ Χααρί. Οι δυο τους μαζί έφτασαν στην Ουρουγουάη όπου τότε ο Ρίκα έκανε μια προσπάθεια να τακτοποιήσει τον Χααρί αναθέτοντας του έναν σημαντικό ρόλο στην αποστολική διακονία. Ενοχλήσεις υπήρχαν αρκετές και η μεγαλύτερη έρχεται από τον Πολωνό διάκονο Γιάνους Μπόλονεκ.

Το 2011 λέγεται ότι ο ιερέας πέρασε ένα βράδυ σ' ένα μπαρ ομοφυλοφίλων στο οποίο μάλιστα και σύχναζε. Αναμείχθηκε σε καυγά με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε βίαιο επεισόδιο, να τον γρονθοκοπήσουν, να τραυματιστεί και να αναγκαστεί στο τέλος να καλέσει σε βοήθεια ιερείς. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε λίγους μήνες αργότερα όταν ιερείς τον βρήκαν εγκλωβισμένο σε θάλαμο ασανσέρ που είχε παραμείνει ένα ολόκληρο βράδυ συντροφιά με έναν νεαρό, γνωστό στις αρχές για τις υπηρεσίες που πρόσφερε.

Όλο αυτό το διάστημα ο Ρίκα, απολάμβανε της προστασίας του γκέι λόμπι του Βατικανού χωρίς κάποια κύρωση. Μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Πάπας Φραγκίσκος θα πάρει δραστικές αποφάσεις για το θέμα.