ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρά επεισόδια στο Μπέλφαστ

Αιματηρά επεισόδια στο Μπέλφαστ

Τουλάχιστον πενήντα έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο κεντρικό Μπέλφαστ, στην πιο πρόσφατη κορύφωση της έντασης ανάμεσα στην προτεσταντική και την καθολική κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πολλοί από τους τραυματισμούς δεν ήταν σοβαροί, ωστόσο τέσσερις αστυνομικοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών αφού δέχθηκε επίθεση με διάφορα αντικείμενα για δεύτερη στη σειρά νύχτα.

Το Μπέλφαστ παραμένει διαιρεμένο παρά τη συμφωνία ειρήνης και διαμοιρασμού της εξουσίας που επιτεύχθηκε το 1998 και έθεσε τέρμα στα χειρότερα της περιόδου των ταραχών ("troubles") στη βρετανική επαρχία.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι Προτεστάντες προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση μιας πορείας το βράδυ της Παρασκευής κατά μήκος του κύριου δρόμου, Ρόγιαλ Άβενιου, από τους εθνικιστές.
Τότε, η αστυνομία κινήθηκε για να τους διαλύσει άρχισαν να πετούν τούβλα, μπουκάλια και πυροτεχνήματα.

Καμένα αυτοκίνητα και μπάζα ήταν το σκηνικό στο κέντρο της πόλης, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων. Η αστυνομία δήλωσε πως επτά άνθρωποι συνελήφθησαν.

«Ήταν σκέτη κόλαση», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αστυνομικός Τζορτζ Χάμιλτον, επικεφαλής της επιχείρησης της αστυνομίας τη νύχτα.

«Όλων των ειδών όπλα και εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκαν κατά της αστυνομίας, περιλαμβανομένων οικοδομικών υλικών. Άνθρωποι ξερίζωναν πλάκες πεζοδρομίου από την πιο πολυσύχναστη εμπορική περιοχή στο Μπέλφαστ», συμπλήρωσε ο ίδιος.