ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Στο χάος της εμφύλιας σύρραξης και πάλι η χώρα

Αίγυπτος: Στο χάος της εμφύλιας σύρραξης και πάλι η χώρα

Σε κατάσταση χάους βρίσκεται και πάλι η Αίγυπτος με την εμφύλια σύρραξη να παίρνει νέες διαστάσειςκαθώς η επιχείρηση εκκαθάρισης, τα χαράματα της Τετάρτης, των πλατειών Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα από τους υποστηρικτές του Μόρσι που επί 6 εβδομάδες είχαν κατασκηνώσει εκεί ζητώντας την επανόρθωση του εκτοπισθέντος προέδρου, κατέληξαν σε αιματοχυσία και σφοδρές συγκρούσεις

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι κήρυξε όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ισχύει για ένα μήνα.Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της Αιγύπτου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι πληροφορίες για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένες.

Στους 149 έφτασαν οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε όλη την Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, μετέδωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.403.
Στην επαρχία Φαγιούμ, στα νότια του Καΐρου, όπου επίσης σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 35, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Μεντχάτ Σόκρι.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 νεκρούς στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σε ένα προάστιο στα δυτικά του Καΐρου, υποστηρικτές του Μόρσι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις αστυνομικούς. Σε παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα, πολλά αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση μετά την επέμβαση των αρχών για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που εδώ και πάνω από ένα μήνα συνέχιζαν την καθιστική διαμαρτυρία τους ζητώντας την αποκατάσταση του Μόρσι.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και η 17χρονη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων αλλά και ένας δημοσιογράφος του Skynews.

Εν μέσω αυτού του προ-εμφυλιακού κλίματος, παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Μοχαμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική φιγούρα της Αραβικής Άνοιξης πριν από 2 χρόνια.

Στην επιστολή επιστολή παραίτησής του, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμνετ Ελ Μπαραντέι λέει ότι υπήρξαν ειρηνικές επιλογές για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης.

Την ίδια ώρα οπαδοί του προέδρου Μόρσι πραγματοποιούν πορείες σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις όπως την Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και την Μπένι Σουέφ. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις με τις δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που πυρπόλησαν εκκλησία στη Μίνια.

Η ανησυχία είναι έκδηλη σε διεθνές επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε υπερβολικά ανησυχητικές τις πληροφορίες για θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια καταστολής των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και έκανε έκκληση στις αιγυπτιακές αρχές για αυτοσυγκράτηση. Και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία στη χώρα.

«Οι πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς είναι υπερβολικά ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Επαναλαμβάνουμε ότι η βία δεν θα οδηγήσει σε καμία λύση και καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να επιδείξουν την απόλυτη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα και το Βερολίνο κάλεσε σε αποκλιμάκωση της βίας. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας.

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας. Ζητούμε από όλα τα μέρη να επιστρέψουν αμέσως σε μια πολιτική διαδικασία», τόνισε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «σφαγή» στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

124 οι νεκροί στην Αίγυπτο

Διεθνής ανησυχία για τις νέες αναταραχές στην Αίγυπτο

Αίγυπτος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα η χώρα