ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Χήρες θυμάτων του πολέμου ζητούν δικαιοσύνη

Σρι Λάνκα: Χήρες θυμάτων του πολέμου ζητούν δικαιοσύνη

Εκατοντάδες χήρες και άλλοι που έχουν χάσει συγγενείς τους και αγαπημένα τους πρόσωπα στον πόλεμο των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ στην Σρι Λάνκα διαδήλωσαν σήμερα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη την ώρα που η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι επισκέπτεται την χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι των τελευταίων ημερών της σύγκρουσης, η οποία τελείωσε τον Μάιο του 2009, πιστεύεται ότι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Οι επιζήσαντες εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις. Σήμερα η Πιλάι επισκέφθηκε την επαρχία Τζάφνα, η οποία βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπο, για να συναντήσει ορισμένους από τους εκπροσώπους τους.

Μεταξύ αυτών η Πιλάι συνάντησε την σύζυγο ενός πρώην στελέχους των ανταρτών Ταμίλ, η οποία υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας όταν αυτές κατέλαβαν τις τελευταίες πόλεις που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τον Μάιο του 2009.

"Ζήτησα από την απεσταλμένη του ΟΗΕ να βοηθήσει να εντοπιστούν τα ίχνη του συζύγου μου επειδή εγώ ήμουν αυτή που του είπε να παραδοθεί στον στρατό όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο έπειτα από την συνάντησή της με την Πιλάι η Ανάντι Ελίλαν, σύζυγος του Ελίλαν, πρώην περιφερειακού ηγέτη των ανταρτών.

Ο στρατός απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο σύζυγός της παραδόθηκε.

Άλλες διαδηλώτριες δήλωσαν ότι οι σύζυγοί τους είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια της σύγκρουσης και ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τους.

Αυτές ζήτησαν την παρέμβαση του ΟΗΕ για να βρεθούν τα ίχνη των ανθρώπων που αγνοούνται και για να αφεθούν ελεύθεροι οι ύποπτοι αντάρτες Ταμίλ που κρατούνται.

Η Πιλάι συναντήθηκε επίσης με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και τον κυβερνήτη της βόρειας αυτής επαρχίας για να συζητήσει για την μεταπολεμική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των ανθρώπων που είχαν εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης στα σπίτια τους.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έφτασε στην Σρι Λάνκα την Κυριακή, αναμένεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων της χώρας προτού ολοκληρώσει την επίσκεψή της το Σάββατο.

Η Πιλάι προσεκλήθη στην Σρι Λάνκα από την κυβέρνηση, αλλά ορισμένοι υπουργοί της ήταν αντίθετοι στην επίσκεψή της.

Μια ομάδα με επικεφαλής βουδιστές μοναχούς πραγματοποίησε χθες διαδήλωση κατά της επίσκεψης της Πιλάι, λέγοντας ότι θα βοηθήσει αυτούς που προσάπτουν ψευδείς κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά το τελικό στάδιο της σύγκρουσης.

Παλαιότερα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι διέθετε "αξιόπιστες πληροφορίες", σύμφωνα με τις οποίες κατά το τελικό στάδιο της σύγκρουσης, περισσότεροι από 40.000 άμαχοι σκοτώθηκαν.