ΚΟΣΜΟΣ

Η NSA διάβαζε τα emails των Προέδρων της Βραζιλίας και του Μεξικού

Η NSA διάβαζε τα emails των Προέδρων της Βραζιλίας και του Μεξικού

H αμερικανική NSA παρακολουθούσε τις επικοινωνίες των προέδρων της Βραζιλίας και του Μεξικού αποκάλυψε την Κυριακή αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος έχει στην κατοχή του έγγραφα που του έδωσε ο πρώην αναλυτής της υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν.

Στην περίπτωση μάλιστα του προέδρου του Μεξικού, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας είχε πρόσβαση και στα emails προτού εκείνος εκλεγεί.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιογράφος που ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μίλησε στην εκπομπή «Fantastico» του καναλιού Globo. Και αποκάλυψε ότι έγγραφο του Ιουνίου του 2012 δείχνει ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία του μεξικανού Προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο διαβαζόταν από τους αναλυτές της ΝSA. Αυτό σημαίνει ότι τα emails του Πένα Νιέτο διαβάζονταν από τους Αμερικανούς έναν μήνα προτού αυτός εκλεγεί.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι το έγγραφο δεν δείχνει ίδιο βαθμό κατασκοπείας για την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. «Αλλά είναι ξεκάθαρο με πολλούς τρόπους, ότι τα τηλεφωνήματά της παρακολουθούνταν και χρησιμοποιούσαν το DNI Presenter, που είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε η NSA για να ανοίγει και να διαβάζει emails» είπε ο Γκρίνγουολντ.

Τόσο η προεδρία του Μεξικού, όσο και της Βραζιλίας δεν είχαν προβεί ως το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) σε σχόλια για τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται από τα έγγραφα του Σνόουντεν.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο, ότι αυτά τα νέα στοιχεία θα δημιουργήσουν νέο διπλωματικό πρόβλημα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με βασικούς της εταίρους στην Αμερική, όπως το Μεξικό και η Βραζιλία.